Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

9
Jun
Katalena
21:00
0€


Zgodba te mestne legende se je začela leta 2001 v idilični vasici na jugovzhodu Slovenije.

Tam je šest entuziastov odkrilo arhivski folklorni material in pomladilo njegovo zarjavelo podobo z art rock, funk, jazz in blues primesmi ter z njihovo osebno noto mladostnega pogleda, ki je bil ravno toliko filozofski, kot je bil glasbeni.

V tem desetletju je Katalena rodila pet pogrutavščin – »Zgodbe« (2002), »Babje leto« (2004), »Kmečka ohcet« (2006), »Cvik cvak!« (2008) in »Noč čarovnic« (2011). Vsi albumi so bili deležni precejšnje pozornosti.

Peti album, Noč čarovnic (izdan aprila 2011), je zgodba, ki ju zaznamuje pečat skrivnostnosti, privlačnosti, izključenosti, strahu, negotovosti in ljubezni. Osnovni vir avtorskih iskanj tako še vedno ostaja ljudsko glasbeno izročilo, ki pa ga širi pesniško delo nekaterih vidnejših slovenskih avtoric in avtorjev, ki so v nekem obdobju svojih ustvarjanj črpali pri slovenski ljudski pesniški zapuščini ter jo na svoj način avtorsko ubesedovali. S pesnico Svetlano Makarovič in pesnikoma Gregorjem Strnišo in Danetom Zajcem, Katalena vzpostavlja kreativen dialog z avtorskimi uglasbitvami, rabo ljudskih motivov ter lastnimi besedilnimi intervencijami.