Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

18
Jul
Jose Carreras in Simfonični orkester RTV Slovenija
20:00
69€, parter 89 - 99€


Zaradi napovedanih nizkih večernih temperatur je na festivalu Glasbeni polet poletja sedeči koncert José Carreras z RTV Simfoniki prestavljen na 18. 7. 2013.

Že kupljene vstopnice veljajo tudi v novem terminu. Vsem tistim, ki pa se koncerta v novem terminu ne bi mogli udeležiti, pa sporočamo, da jih lahko vrnejo na prodajnem mestu, kjer so jih kupili. Za vse morebitne nevšečnosti se organizator dogodka iskreno opravičuje.

José Carrerasu bomo lahko prisluhnili ob otvoritvi novega pokritega avditorija na Gospodarskem razstavišču in festivala »Glasbeni polet poletja«, ki bo 23. maja 2013 ob 20.00 uri.  José Carreras je Ljubljano opisal kot živahno in prijetno mesto. Minilo je že kar nekaj časa, odkar jo je prvič obiskal, vendar se vanj rad vrača.

”Ljubljana je zame posebno mesto,” pravi José Carreras. Priljubljeni pevec se je za prihajajoči koncert odločil, da vsem svojim oboževalcem napiše zelo osebno sporočilo.

”Naj vam priznam, da enostavno obožujem slovensko občinstvo. Že na prejšnjih koncertih sem začutil posebno vez z vami. Ste dobrosrčni, polni entuziazma ter glasbeno izobraženi. V veliko čast mi je, da lahko ponovno nastopim za vas!”

”Na Ljubljano me veže tudi sodelovanje s fantastičnim orkestrom RTV Slovenija, s katerim sem februarja posnel nekaj pesmi za svoj novi album, ki bo izšel septembra 2013. Hvaležen sem, da sem lahko sodeloval z vrhunskim orkestrom, rezultat bo zagotovo odličen.”

”Imam še en, zelo poseben in oseben razlog, zakaj mi je Ljubljana še posebej pri srcu. Moj zdravnik, dr. Ciril Rozman, je bil rojen v Ljubljani. Dr. Rozman, ki je pomemben član Carrerasove fundacije za zdravljenje levkemije, mi je, ko sem zbolel za levkemijo, rešil življenje. Je moj dober prijatelj, in kadarkoli obiščem Ljubljano, se spomnim nanj in na njegovo nesebično pomoč.”


Slavnemu tenorju se bo na odru pridružila posebna gostja, sopranistka Simge Büyükede. Gostujoči dirigent pa bo David Giménez.

PROGRAM: José Carrearas je prepričan, da bodo obiskovalci uživali v programu, ki ga je pripravil posebej za slovensko občinstvo. Mešanica opere, operete in strastne glasbe, kjer bo do izraza prišel mediteranski temperament. V vseh pesmih se prepletajo čustva, strast in srce, ki jih Carreras uspešno izrazi prek neverjetnega glasu.

BIOGRAFIJA

Joseph Maria Carreras, bolje poznan kot José Carreras, ima priviligirano mesto v glasbenem svetu. Rojen v Barceloni je glasbo študiral v domačem mestu. L. 1970 je začel svojo profesionalno kariero v Gran Teatre del Liceu.

Svoj glasbeni debi je hitro dosegel zaradi nastopov v prestižnih operah po svetu, kot so Theatre alla Scala of Milan, New York Metropolitan Opera House, San Francisco Opera, Vienna Staatsoper, London’s Royal Opera House, Oper of Munich, Chicago’s Lyric Opera, ter na festivalih: Salzburg, Aix en Provence, Edinburgh in Verona.

Sodeloval je z mnogimi slavnimi dirigenti, kot so Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Colin Davis, Giuseppe Sinopoli, James Levine, Carlo Maria Giulini, Leonard Bernstein and Zubin Metha, ter s priznanimi režiserji – Franco Zeffirelli, Jean Pierre Ponnelle, Giorgio Strehler, Luigi Comencini in Harold Prince.

Njegov repertoar obsega več kot šestdeset oper, nastopal je za televizijo, filme. Njegova diskografija obsega več kot 150 posnetkov, 50 celih oper, oratorijev, pop in klasičnih recitalov. Nagrajen je bil z Zlatimi in Platinastimi priznanji po vseh svetu.

Simfonični orkester RTV Slovenija je bil ustanovljen l. 1955 in je v svoji več kot polstoletni zgodovini zapustil globoko sled v slovenskem glasbenem življenju. Vodili so ga dirigenti Uroš Prevoršek, Samo Hubad, Stanislav Macura, Anton Nanut, Lior Shambadal, David de Villiers in En Shao. S koncerti po državi in tujini si je že kmalu pridobil izjemen ugled, v letih 1984–1985 pa je dobil odlične kritike tudi v Združenih državah Amerike. Izvaja obsežen in raznovrsten repertoar, od baročne  do moderne simfonične glasbe, oper, oratorijev in kantat, scenske in filmske glasbe, po večini s poudarkom na ustvarjalnosti domačih skladateljev. Njegova domača in mednarodna diskografija izjemno obsežni – ima več kot 150 zgoščenk. Orkester je v zadnjih sezonah zbudil največ pozornosti z dirigenti in solisti, kot so Ralf Weikert, Walter Proost, Sian Edwards, Angela Georghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Giora Feidman, Dmitri Sitkovecki, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini,  Radu Lupu, Mate Bekavac, Irena Grafenauer in Ivo Pogorelić.  V zadnjem času ga je širše občinstvo spoznalo v okviru  t. i. projektov “crossover” – v povezavi  klasične glasbe z drugimi glasbenimi zvrstmi. Ob tem tudi redno gostuje po vsej Evropi.

Organizatorji festivala Glasbeni polet poletja so AMC Studio, Expo biro in Gospodarsko razstavišče.

Več o festivalu: http://www.gr-sejem.si/gremo-na-festival/