Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

21
Nov
Jan Garbarek Group ft. Trilok Gurtu
20:00
35€, predprodaja 32€


Jan Garbarek, eden najbolj prepoznavnih evropskih in svetovnih saksofonistov, se v okviru nove evropske turneje po poltretjem letu vrača prihaja v Kino Šiška!

Prizorišče:Katedrala

JAN GARBAREK saksofon
RAINER BRÜNINGHAUS klavir
YURI DANIEL bas kitara
TRILOK GURTU tolkala

Nihče ne igra saksofona tako kot Jan Garbarek. Njegov zvok je v desetletjih neumornega ustvarjanja postal “trademark” slovite trdnjave evropskega jazza – ECM Records.Norveški saksofonist, rojen leta 1947, se je zaradi intenzivnega sodelovanja s Keithom Jarrettom že zgodaj prebil v elito modernih jazzistov. Njegovo ime se pojavlja poleg velikih imen Amerike in je povezano z rojstvom originalnega evropskega zvoka v jazzu.

Leta 1962 je osvojil naslov najboljšega amaterskega jazz igralca, kar mu je omogočilo prve nastope. V 60ih je deloval na Norveškem, pogosto kot vodja, štiri leta pa tudi z Georgeom Russellom. V zgodnjih 70ih je pričel snemati za založbo ECM in sodelovati s skupino Keith Jarrett’s European quartet, s čimer je zaslovel in posnel tudi klasiki My Song in Belonging. V 80ih so Garbarekove skupine vključevale tudi basista Eberharda Weberja in pogosto tudi kitarista Billa Frisella in Davida Torna. V letu 1993 je sodeloval z Hilliard Ensemble [vokalni kvartet, ki je pel renesančno glasbo] in z njimi posnel zelo popularen album. Leta 1995 je sledil album Visible World, štiri leta kasneje pa se je znova pojavil z Rites. Aprila 1999 se je s Hilliard Ensemble vrnil z albumom Mnemosyne.

Leta 2009 je Jan Garbarek izdal svoj prvi koncertni album “Dresden”. Dvojni album, posnet leta 2007” v istoimenskem nemškem mestu, je zgovorno pričevanje silovitosti Garbarekovega nastopa in njegovih improvizacijskih sposobnosti. Ekspanzivni zvok se razsteza od popolne meditativne umirjenosti do ekspresivnih izbruhov, glasba pa je preprosta in kompleksna naenkrat.Recenzija albuma Dresden na strain londonskega BBC-ja:

Na pričujoči turneji bodo Garbareka spremljali izjemni glasbeniki, prav tista postava, ki smo jo videli že na prvem obisku v Šišk, marca 2010 –klaviaturist Rainer Brüninghaus, ki Garbareka spremlja že vrsto let, brazilski basist Yuri Daniel in veliki indijski tolkalski mojster Trilok Gurtu. Ta izvrstna zasedba obeta izredno koncertno doživetje, s pravim razmerjem med zvočnim ambientom in napetostjo.