Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

10
Oct
Ifriqiyya Électrique
20:00
10€ predprodaja, 12€ na dan dogodka


Ko električne kitare in elektronika trčijo ob starodavne očiščevalne rituale, nastane nekaj preprosto osupljivega! Tunizijska zasedba Ifriqiyya Électrique s svojim pristopom stoletja stare obrede zamaknjenosti katapultira v 21. stoletje, svojo navdušujočo godbo in vrhunski prvenec, izdan pri založbi Glitterbeat, pa bo v Šiški predstavila oktobra.

François R. Cambuzat, med drugim tudi sodelavec Lydie Lunch in Eugena S. Robinsona (Oxbow), je mesece taval po tunizijski puščavi Djerid, snemal sliko in zvok ter delal in skladal s pripadniki skupnosti nekdanjih črnskih sužnjev – skupnosti, katere člani se s svojimi notranjimi demoni ne spopadajo, temveč jih poskušajo za skupno dobro pomiriti z očiščevalnimi rituali plesa in glasbe Banga, obsedenosti in transa.

Glasbeni šamani so svoje obrede, stare več stoletij, spojili s sodobnimi zvoki, demone nagovorili z elektroniko in kitarami ter ustvarili nekaj edinstvenega – transcendentalno post-industrijsko glasbo, v kateri je slišati tako tradicionalno plemensko petje in puščavske riffe kot pridih Nine Inch Nails-ovske katarze in celo hiphop elemente. Kot pojasnijo člani, je potreba po pozabi samega sebe povsem enaka po celem svetu, od Djerida do klubov na Ibizi ali rock barov v Moskvi.

Petčlanska skupina Ifriqiyya Électrique je svojo divjo ceremonijo zajela na majskem prvencu Rûwâhîne, izdanem pri priznani, v Ljubljani domujoči založbi svetovne glasbe Glitterbeat. Kritiki ne skoparijo s pohvalami na račun albuma, za posebno specialiteto pa veljajo zasedbini nastopi v živo, na katerih se glasba zlije s projekcijo Cambuzatovega fascinantnega dokumentarca. S poletjem se skupina odpravlja na prvo turnejo Zahoda, med drugim tudi na letošnji WOMEX in na danski festival Roskilde, že to jesen pa bomo fantastičnega doživetja deležni tudi v Šiški. Naj se vaši demoni pazijo!