Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

30
May
Ifriqiyya Électrique
20:00
8€ predprodaja, 10€ na dan dogodka, 6,40€ d-š-u


Po odličnem nastopu leta 2017, ko so po besedah Radia Študent “tradicionalno glasbo predstavili v povsem novi luči”, se v Šiško vračajo varovanci založbe Glitterbeat, Ifriqiyya Électrique, okrepljeni z novo članico in svežo drugo ploščo. Pripravite se na inovativno srečanje starodavnih očiščevalnih ritualov in električnim viharjem sodobnih zvokov, ki vas bodo zagrabili in prebudili.

Drugi album zasedbe Ifriqiyya Électrique, ki je zvoke tunizijske puščave ponesla po celem svetu, vključno s festivali, kot sta Roskilde in WOMEX, se imenuje Laylet el Booree, v prevodu “noč blaznosti”. Nanaša se na vsakoletno srečanje Banga ritualistov, ko duhovi prevzamejo telesa smrtnikov. Album, napovedan za april, odraža to obsedenost – je divji, poblaznel in se ne prilagaja poslušalčevim pričakovanjem, a skozi preobremenitev čutov poskrbi za duhovno zdravljenje.

Zgodba zasedbe se začne pred leti, ko je François R. Cambuzat, med drugim tudi sodelavec Lydie Lunch in Eugena S. Robinsona (Oxbow), mesece taval po tunizijski puščavi Djerid, snemal sliko in zvok ter delal in skladal s pripadniki skupnosti nekdanjih črnskih sužnjev – skupnosti, katere člani se s svojimi notranjimi demoni ne spopadajo, temveč jih poskušajo za skupno dobro pomiriti z očiščevalnimi rituali plesa in glasbe Banga, obsedenosti in transa.

Glasbeni šamani so svoje obrede, stare več stoletij, spojili s sodobnimi zvoki, demone nagovorili z elektroniko in kitarami ter ustvarili nekaj edinstvenega – transcendentalno post-industrijsko glasbo, v kateri je slišati tako tradicionalno plemensko petje in puščavske riffe kot pridih Nine Inch Nails-ovske katarze in celo hiphop elemente. Kot pojasnijo člani, je potreba po pozabi samega sebe povsem enaka po celem svetu, od Djerida do klubov na Ibizi ali rock barov v Moskvi – in v Šiški maja.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.