Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

19
Oct
GoGo Penguin
20:00
14€ preprodaja, 16€ na dan dogodka


Po izjemnih špilih BADBADNOTGOOD, Dawn of Midi, Jojo Mayer / Nerve, se obeta še ena novojazzovska transžanrska delikatesa! Trio pingvinov GoGo Penguin iz Manchestra s svojim svežim klavir/kontrabas/boben gruvom trese tako jazzovski (podpis za legendarno Blue Note Records) kot indie svet (nominacija za Mercury nagrado) in svoj zvočni potres ob ravno pravem času širi tudi k nam!

Manchestrski akustično-elektronski trio GoGo Penguin sestavljajo pianist Chris Illingworth, basist Nick Blacka in bobnar Rob Turner. Na sive, z dežjem prepojene ulice domačega mesta so pripeljali opojno mešanico vplivov, kot so Brian Eno, John Cage, Massive Attack in Aphex Twin, na podlagi česar so ustvarili povsem svoj drzen nov zvok. S švigajočimi breakbeati, mogočnimi sub basi, telepatskimi interakcijami in nagnjenostjo k himničnim melodijam poslušalcu servirajo čustveno bogat okus, s katerim so si prislužili oznake najbolj vznemirljivega novega benda, kar ji je v zadnjih letih prišlo iz Velike Britanije.

Njihov album V2.0 (Gondwana records) se je uvrstil med najboljše albume leta 2014 v izboru za nagrado Mercury, kjer so jim družbo delali Damon Albarn, Young Fathers in Jungle, poleg tega pa jim je po vsem svetu pridobil zveste sledilce. Aprila 2015 so oznanili, da so z založbo Blue Note Records podpisali pogodbo za tri albume, na tokratnem koncertu pa predstavljajo prvi album za to založbo, namreč Man Made Object, ki je izšel 5. februarja 2016.

FB dogodek>

Po vsem svetu so GoGo Penguin pred vse številčnejšimi in gromko navdušenimi občinstvi nastopali na najrazličnejših prizoriščih, od dvoran Koko, Union Chapel in Barbican v Londonu do Worldwide Festivala Gillesa Petersona na jugu Francije, pariškega La Vilette, ter festivalov Über Jazz v Hamburgu in Dimensions na Hrvaškem. Ko so se prvič podali v Severno Ameriko, so doživeli razprodane koncerte vsepovsod po Kanadi in dvojne stoječe ovacije na Jazz Festivalu v Rochestru v zvezni državi New York. Oktobra so v manchestrskem novem centru za umetnost Home v živo z glasbo spremljali kultni film Koyaanisqatsi Godfreya Reggia, novembra so na London Jazz Festivalu z ugledno koreografinjo Lynn Page sodelovali pri izvedbi dogodka, ki ga je kuriral Gilles Peterson.

GoGo Penguin so tesno povezani z manchestrsko jazz sceno – prva dva albuma so izdali pri založbi Gondwana Records njihovega prijatelja Matthewa Halsalla, medtem ko sta si Rob in Nick brusila zobe z nastopi v intimnem jazz klubu Matt & Phred’s v predelu Northern Quarter in je Chris študiral klasično glasbo na Royal Northern College of Music. Povezani pa so tudi s širšim mestnim kulturnim življenjem. Prostor za vaje imajo v nekdanjem tekstilnem obratu, v stavbi Wellington House v predelu Ancoats, kjer zdaj posamezne enote najema stotine umetnikov in oblikovalcev (med drugim art rockerji Everything Everything, prav tako nominiranci za nagrado Mercury).

Man Made Object je njihov prvi od treh albumov v okviru prestižne pogodbe z založbo Blue Note. S tem so se pridružili maloštevilni britanski eliti – ki vključuje Stana Traceyja, Andyja Shepparda, Orphyja Robinsona, Us3 in Vana Morrisona – ki so podpisali pogodbe z največjimi svetovnimi založbami za jazz. Pa ne da se GoGo Penguin sploh imajo za jazz band v pravem pomenu besede.