Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

4
Oct
Forest Swords
21:00
14€ preprodaja, 16€ na dan dogodka


Po krajšem zatišju se z novim albumom v ospredje sodobne elektronske glasbe vrača Forest Swords, eden najbolj cenjenih britanskih producentov nove generacije. Težko pričakovani Compassion je 5. maja izšel za legendarno založbo Ninja Tune, na njem pa Forest Swords še drzneje raziskuje sečišča med ekstazo in melanholijo, starim in novim ter digitalnim in akustičnim v misterioznih teritorijih med ambientom, starodavnim folkom ter techno-dubom. Vse to še toliko bolj pride do izraza na njegovem živem nastopu, ki ga bomo imeli priložnost prvič izkusiti tudi pri nas.

Matthew Barnes aka Forest Swords je mednarodno poslušalstvo prepričal predvsem s prvencem Engravings, ki se je zavihtel visoko na številne lestvice najboljših plošč leta 2013. Na Pitchforku so izdaji takrat prilepili oznako “najboljša nova glasba”, na Stereogumu pa so zapisali, da Barnesev žanrsko neomejen križanec čutnega post-dubstepa in zloveščega drona vsakršno dogajanje okoli poslušalca preobrazi v spopad epskih razsežnosti. Do potankosti izdelani, na trenutke že skoraj meditativni zvočni sestavi so ob zvenu divjine in plemenskih ritualov pluli po dubovskih prostranstvih ter Britanca zasidrali čvrsto ob bok sodobnikom, kot so James Blake, Mount Kimbie, Bon Iver, Burial in Four Tet.

Kljub uspehu so minila štiri leta, preden je Forest Swords z elegantnim singlom ‘The Highest Flood’ napovedal nestrpno pričakovano novo ploščo. Compassion je izšla 5. maja, z njo pa se glasbenik odziva na negotovost agresivnega sveta dandanes. Pri raziskovanju vsakodnevnih interakcij v digitalni dobi se še vedno poslužuje tako šumečih digitalnih tekstur in ropotajočih beatov kot distorziranega jazz saksofona in energičnih orkestralnih aranžmajev, nekoliko več izraznega prostora pa nudi vokalom brez besedil oziroma “fleksibilnim jezikom prihodnosti”, kot pravi sam. S svojim techno-dub raziskovanjem sečišča med ekstazo in melanholijo Forest Swords briše meje med starim ter novim, digitalnim in akustičnim, v Šiški pa se oktobra obeta še en večerni elektronski priboljšek.