Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

19
Aug
Festival mladih kultur Kunigunda
16:00
vstop prost


Velenje bo letos že devetnajstič sestavljal Festival mladih kultur Kunigunda. Vabimo vas na območje emancipirane kulturne cone, Avtonomne republike Kunigunda, med 19. in 27. avgustom.

O FESTIVALU

Pisalo se je leto 1998 v Velenju – začela se je nova era. Pričelo se je obdobje muzikalne strpnosti, rušenja tabujev in ljubezni do nekonvencionalnega – pričela se je era Festivala mladih kultur Kunigunda. V Velenju je takrat pod okrilje mladih, natančneje Mladinskega centra Velenje, priletela Kunigunda, kjer so jo vzeli za svojo – tam tiči še danes. V realnem svetu se vsako leto pojavlja kot dobertedenski festival, ki zavzame celo mesto. Takrat se prelevi v kulturnega kameleona, ki rad divje pleše, nežno poje, si ogleduje ekscentrične razstave, spretno repa, širi svoja obzorja, huronsko kriči in občasno napiše bridek stih. Kameleonificira vse nekonvencionalne stvari, ki si jih ljudje želijo videti, ogledati, poslušati, občutiti, se naučiti – a tega ob navalu prevladujoče kulture nimajo moči storiti. Želi si ustreči tudi najbolj zahtevnim kulturnim gurmanom, ki imajo svoje prste le redko priložnost oblizniti. Festival ni le glasbeno usmerjen, ampak nudi tudi predavanja, športne dejavnosti, performanse, razstave, digitalne inštalacije, delavnice, družabne kotičke in zabavne dogodke. Tako umetnikom vseh področij omogoča, da stopijo v luč, ki si jo zaslužijo, obiskovalcem pa možnost, da doživijo kulturo v vseh vidikih. Monotonost preobrazi v politonost, navadno v nenavadno, neizrečeno v izrečeno. Promovira strpnost in širokomiselnost ter zavrača predsodke, zato je tudi večina dogodkov brezplačnih.

 

 

PA LETOS?

Pri organizaciji letošnjega festivala drugačnosti in alternativne kulture bo 80 mladih v sodelovanju z več kot 10-imi organizacijami, društvi, klubi in zavodi pripravilo skoraj štirideset takšnih ali drugačnih kulturnih projektov. Priložnost bo dobilo več kot 200 umetnikov z vseh področij, od tega pa jih bo več kot 50 v Velenje pripotovalo iz tujine (Francija, Bosna in Hercegovina, Avstrija, Turčija, Srbija, Italija, Hrvaška, Urugvaj, Nemčija idr.). Na več kot desetih urbanih prizoriščih se bo na festivalu zgodilo naslednje:

Zvrstilo se bo 9 KONCERTOV alternativnih plasti najrazličnejših žanrov, na njih pa bo nastopilo 21 bendov, skupin ali posameznikov. Med drugim bodo na oder stopili Raggalution, Sassja, Within Destruction, Werefox, Brencl banda, Dječaci, Matter in Kanđija.

Postavljene bodo 4 RAZSTAVE na različnih prizoriščih po mestu, tudi v Pekarni.

Možno si bo ogledati tudi 2 PREDSTAVI; gledališko in plesno.

OTROŠKA DELAVNICA bo na voljo tudi za najmlajše velenjske kulturnike.

Pripravljene bodo 4 INŠTALACIJE IN PERFORMANSI, od katerih bosta dva LASTNA PRODUKCIJA.

Na dvodnevnem sklopu predavanj, Konferenci o (Ne)Navadnem se bo zvrstilo 10 PREDAVANJ IN DELAVNIC, ukvarjajočih se z najrazličnejšimi, (pre)pogosto pozabljenimi modrostmi človeštva.

V času festivala se bo na njegovih prizoriščih ustanovila AVTONOMNA KULTURNA CONA ARK (Avtonomna republika Kunigunda), katere ustava zagovarja razum, zdravo pamet, strpnost, drugačnost in kulturnost.

Na DVEH ŠPORTNIH PRIREDITVAH bomo razmigali ne le duha, ampak tudi telo!

http://www.kunigunda.si/
https://www.facebook.com/KunigundaFMK/
https://www.youtube.com/watch?v=dCSCFXyDORA