Infoscena priporoča

Ultra Europe 2018 / Festivali

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

13
Nov
Emzinov Seminar Vizualnih komunikacij
09:00


V torek 13. in 14. novembra bo potekal seminar vizualnih komunikacij, ki ga okvirno dvakrat na leto organizira Emzin, zavod za kreativno produkcijo.

Na tokratnem seminarju se nam bodo predstavili nizozemski grafični oblikovalec in človek obseden z obrazci Martijn Engelbregt, francoski black metalec po duši Jean-Emmanuel “Valnoir” Simoulin, turška grafična oblikovalka Yeşim Demir in srbski ilustrator Dušan Petričić. Seminar je namenjen vsem, ki delujejo neposredno na področju vizualnih komunikacij.

program, 1. dan

torek, 13. november 2012, od 9:00 do 17:00

MARTIJN ENGELBREGT (Nizozemska)

JEAN-EMMANUEL “VALNOIR” SIMOULIN (Francija)

Martijn Engelbregt bo predavanje začel s prikazom nizozemskih primerov obrazcev in registracij ter oblikovalcev, ki so vplivali na Martijna Engelbregta. Sledila bo predstavitev avtorskih projektov, predavatelj pa bo izpostavil, kako si prizadeva spremeniti poglede ljudi. Njegov cilj je ganiti ljudi in jim dati priložnost, da o stvareh začnejo razmišljati drugače. Komentiral bo številne primere in prikazal, kako je sam iz strogega grafičnega oblikovanja prešel na celovitejše načine sporočanja, tako glede časa in prostora kot tudi ljudi.

Francoski grafični oblikovalec Jean-Emmanuel “Valnoir” Simoulin bo govoril o prostovoljni marginalizaciji in zavračanju kompromisov v grafičnem oblikovanju. To po oblikovalčevem mnenju pripomore k večji ustvarjalnosti, medtem ko pogajanja in kompromisi z naročniki manjšajo ustvarjalni zagon in oblikovanje omejujejo. Govora bo tudi o ustvarjalnem procesu na underground glasbeni sceni, uveljavljenih praksah in oblikovalčevem lastnem pristopu. Z demonstracijo lastnih del, pa tudi del drugih avtorjev, ki so mu bila v navdih, bo poskušal pokazati, da so tudi strah, bolečina in druga negativna občutja plodna tla za umetniški izraz, medtem ko lahko pozitivni spekter čustev vodi v sterilen izraz brez substance.

program, 2. dan

sreda, 14. novemeber 2012, od 9:00 do 17:00

YEŞIM DEMIR (Turčija)

DUŠAN PETRIČIĆ (Kanada, Srbija)

Turška grafična oblikovalka Yeşim Demir bo govorila o tem, kako se v holističnem procesu ustvarjanja knjige združijo dizajn, oblikovalec, material in bralec. Pravi, da je dizajn kopija naših misli. Knjiga zanjo ni le kovček, v katerem so pospravljene skrivnosti. Mnenja je, da smo dele univerzuma, ki smo ga ustvarili sami, nabrali iz kodeksov, sumerskih napisov, inkunabul in knjig. Kako naše misli ohraniti za jutri? Dokler se ohranja predanost do verskih knjig, nam morda ni treba skrbeti, da se naše knjige ne bi ohranile. Hkrati pa pravi, da se nam lahko kot ljudem z digitalnimi ambicijami to zdi protislovno. Lahkotnost gibanja s podatki reda giga in tera v naših torbah je neustavljivo privlačna. Včasih pa si oblikovalka vseeno želi začutiti moč drugih misli ob sedenju v veličini knjižnice.

Dušan Petričić, srbski ilustrator, ki že vrsto let živi v Kanadi, bo govoril o svoji poklicni poti, ki ima dve jasni prevladujoči usmeritvi: politično karikaturo in otroško ilustracijo. Zahvaljujoč različnim okoliščinam, je imel priložnost svoje delo opravljati v dveh politično, zgodovinsko in kulturno različnih okoljih – v Jugoslaviji (Srbiji) in Severni Ameriki. Na obe kategoriji, politično karikaturo in otroško ilustracijo, močno vplivajo trenutne družbene razmere. V predavanju se bo posvetil vsem izzivom, s katerimi se je srečeval pri ustvarjanju, poudarek pa bo tudi na komunikaciji z občinstvom.