Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

16
Mar
Divanhana
20:00
10€ predprodaja, 12€ na dan dogodka


Po magičnem jesenskem koncertu Damirja Imamovića najavljamo še en biser bosanskega “neo sevdaha”. Ansambel Divanhana je ob Imamoviću, Amiri Medunjanin in Božu Vreću eden od najpomembnejših ambasadorjev novodobne fuzije bosanske glasbene tradicije z jazzom in pop glasbo. Na svojem drugem koncertu v Šiški bo predstavil svoj najnovejši album Zukva.

Že s prvim albumom Dert (2011), posnetim s svetovno znanim producentom svetovnih godb Walterjem Quintusem, je skupina Divanhana s svojim etno glasbenim raziskovanjem očarala množice. Spoj tradicionalne glasbe, zlasti sevdalink, z jazzom, popom in klasično glasbo 20. stoletja je kmalu po izdaji prvenca Divanhano odpeljal na evropsko turnejo, kjer je povsem spontano in neobremenjeno nastajal material za album Bilješke iz Šestice (2013). Ta je Divanhano uveljavil kot redno gostjo najrazličnejših glasbenih festivalov – med drugim je morala zaradi izjemnega zanimanja na bruseljskem festivalu Trafik odigrati kar štiri koncerte.

Ob eksperimentiranju z lastnim izrazom je Divanhana k sodelovanju na novem albumu povabila tudi slavonske tamburaše, glasbene virtuoze in nadarjeno sevdah pevko Naido Čatić, sedaj tudi članico skupine. Navdih za ime nove izdaje, Zukva, so člani zasedbe našli v sadovnjakih Bosne in Hercegovine. Kislo jabolko pod imenom zukva je kot sinonim cepljenja in križanja ter vedno dobrih plodov namreč tisto, kar sami čutijo v svoji glasbi – mešanje tradicionalne sevdalinke z močnimi glasbenimi vplivi drugih godb, ki je poslušalcem v užitek.