Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

24
Apr
Divanhana
20:00
12€ predprodaja, 14€ na dan dogodka, 9,60€ d-š-u


Divanhana, ena najbolj priljubljenih zasedb novega sevdaha, ki nas je pred dvema letoma “očarala s prepletom tradicije in modernosti” (Delo), bo aprila ponovno gostovala v Šiški. Skupina se je v desetih letih ustvarjanja uveljavila kot prava koncertna atrakcija, ki je tradicionalno izročilo žanra na samosvoj način preoblekla v sodobne aranžmaje, tokrat pa se nam bo predstavila z novo pevko in svežim materialom.

S čutno izvedbo sevdalink, bosanskih ljudskih pesmi in razkošno orkestriranimi skladbami raznorodnega balkanskega melosa je zasedba Divanhana v desetletju ustvarjanja oblikovala edinstven glasbeni kontrast, v katerem se poleg tradicije prepletajo še pop in klasična glasba ter jazz. Talilni lonec vplivov glasbenega izročila Bosne, Kosova, Srbije, Makedonije in Turčije je bosansko skupino uveljavil kot eno najpomembnejših imen t. i. “neosevdaha”, njena širina pa je med drugim razvidna tudi na odlični lanski plošči Kardes, posneti s turško pevko Suzan Kardes in izrazitim pridihom turške glasbene tradicije.

V preteklem letu je skupina sicer nabirala koncertno kilometrino z več kot 40 nastopi v 14 državah – tudi v Sloveniji. Poleti se je na koncertu v Cerknem od zasedbe poslovila prejšnja pevka Naida Čatić, septembra pa se je v Izoli prvič predstavila nova pevka Šejla Grgić, diplomantka sarajevske glasbene akademije, ki v skupino prinesla dodatno vokalno senzibilnost. Sedemčlanska zasedba bo v letu 2019 pripravljala material za novi album, ki bo izšel v začetku prihodnjega leta, zato se lahko na prihajajočem nastopu veselimo tudi povsem svežih skladb.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.