Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

29
Oct
Borghesia + Trobecove krušne peći
20:00
12€ predprodaja, 14€ na dan dogodka


Prvi samostojni ljubljanski koncert kultne elektronske alter-rock zasedbe po izdaji povratniškega albuma in reformaciji koncertne zasedbe!

BORGHESIA, ki je v osemdesetih pomagala definirati žanr EBM (Electronic Body Music), je lansko leto izdala nov album »And Man Created God«, osvežena zasedba pa se je formirala okoli ustanovnih članov Daria Seravala in Alda Ivančiča. Prenovljena Borghesia bo na koncertu predstavila tako material iz novega albuma, kot tudi izbor iz kultnega repertoarja 80-ih let.

Posebna pozornost velja tudi posebnim gostom tega večera. TROBECOVE KRUŠNE PEĆI so prav tako kultni veterani iz Zagreba, avantgardni postpunkerji ki so veljali za najbolj varovano skrivnost zagrebške underground scene na prehodu iz osemdesetihih v devetdeseta. To bo njihov prvi ljubljanski nastop po nedavni reaktivaciji.

Borghesia je kultna elektronska alter-rock zasedba, ki je bila nastala daljnega leta 1982 v Ljubljani iz alternativne gledališke skupine FV-112/15. Svojo značilno estetiko napaja iz podob prepovedanega, tabuiziranega in zatrtega. V osemdesetih so bili , skupaj z glasbenim kolektivom Laibach, ne zgolj mednarodno najbolj prepoznavni predstavniki slovenske alternativne glasbene scene, temveč tudi prvoborci razvijajoče podzemne darkerske elektronske scene. Borghesia, ki se jo pogosto navaja kot EBM (Electronic Body Music) pionirje, je izdala štiri dolgometražne albume za eno najpomembnejših evropskih neodvisnih založb – Play It Again Sam (PIAS) ter odigrala številne koncert po vsej Evropi.

Po dolgem obdobju zatišja od sredine devetdesetih do leta 2009 sta se ustanovna člana skupine Aldo Ivančič in Dario Sereval vrnila k skupnemu ustvarjanju glasbe. Junija 2014 je za ameriško založbo Metropolis Records izšla nova plošča And Man Created God, čemur je sledil povratek na koncertne odre s celotnim bendom in novim zvokom, ki je bolj rockerski s številnimi primesmi in vplivi (folk, elektro, industrial itd). Nova plošča je prepričljivo in izivalno umetniško delo – rdeča nit plošče je v spoznanju, da so starejši pokvarjeni in podkupljivi sistemi zamenjani z novimi, vendar bolj ali manj enako slabimi. Z besedami Borghesije:

Medtem je bil slab sistem zamenjan s še slabšim. Bogati so kradli revnim od samega začetka človeštva. Danes so te dimenzije postale absurdne: kapital in denar, ki napaja denar, sta postala novo božanstvo. Denar, to novodobno zlato tele. Denar. Vsi skupaj smo končali kot ubogljivi potrošniki. Človek bi se moral boriti proti sitemu, ki ne deluje v prid ljudem. Zato je album poimenovan »Man Created God« (Človek je ustvaril boga).

Borghesia so:
Dario Seraval – vokal
Aldo Ivančič – bobni
Irena Tomažin – vokal
Jelena Rusjan – bas kitara, vokal
Andraž Mazi – kitara

Izbrana diskografija:
“And Man Created God” CD/LP (Metropolis Records, 2014)
“20th Century – Selected Works” 2xCD (FV Music, 2009)
“Pro Choice” CD (FV Music, 1995)
“Dreamers In Colour” LP/CD (PIAS, 1991)
“4×12″ LP/CD (Blind Dog Records, 1991)
“Resistance” LP/CD (PIAS, 1990)
“Ogolelo mesto” LP (FV Music, 1988)
“Escorts And Models” LP/CD (PIAS, 1988)
“No Hope No Fear” LP/CD (PIAS, 1987)
“Njihovi zakoni, naša življena” LP (FV Music, 1985)
“Ljubav je hladnija od smrti” LP (FV Music, 1985)

Shooting at the Clock!
Ni upanja ni strahu
Divlja horda
Divlja horda – live 2014


TROBECOVE KRUŠNE PEĆI – hrvaški avantgardni postpunk bend iz Zagreba poimenovan po najbolj znanem serijskem morilcu iz takratne Jugoslavije. Skupina je delovala od 1981. do 1987. leta. Glasbeni kritiki jih uvrščajo v alternativni rock, post-punk/art rock, noise in no wave.

Trobecove Krušne Peći so življensko in profesionalno vezani za Zagreb in se vrsto let ukvarjajo z analiziranjem zla in skozi umetnost delujejo zoper njega, zavedajoč se, da sta kolektivni in individualni um prešla v stanje duhovnega negativizma, v katerem se vsi vzvodi družbene moči uporabljajo za dominacijo in zasužnjevanje ljudi.

Poglavitno obdobje delovanja TKP je bilo med letoma 1983, ko so nastopili na zagrebškem Bienalu, ter letom 1987. V tem času je skupina posnela material za album v studiju Boruta Činča, ta material pa je, skupaj z ostalimi ohranjenimi posnetki, ugledal luč sveta šele leta 2013, ko so na pobudo in angažma kar 37 akterjev hrvaške alternative založniške scene zbrali material in objavili kompilacijski paket ‘S mukom žvaču trubadurov vrat’ ki vsebuje 180 gr. vinil, dva CD-ja z vsemi dostopnimi demo in koncertnimi posnetki, ki nastanejo med 1981. in 1987. letom, ter DVD material s posnetki s koncertov, njihovih skladb, živih posnetkov, demo posnetkov in videospotov. Od takrat aktivno ustvarjajo in koncertirajo.

Člani benda so:
vokal – Darko Begić – Bega
bas – Mario Barišin – Bara
kitara – Ivan Vinski
bobni – Gordan Dorvak
sax – Damir Prica Kafka – Capri