Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

18
Oct
Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra
20:00
13€ predprodaja, 15€ na dan dogodka


Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO)
(Francija, Grčija, Indija, Italija, Srbija, Španija)

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO) navdušuje občinstvo po vsej Evropi s svojimi temperamentnimi koncerti tradicionalne in popularne ciganske ter judovske glasbe iz Vzhodne Evrope.

Šest glasbenikov iz različnih držav je v Barceloni na edinstven način združilo svojo strast do balkanske glasbe. Barcelonska glasbena scena ohranja eklektičnost ciganske in židovske glasbene tradicije. Značilni stil BKGO izvira iz klezmer glasbe, gipsy jazza in romske glasbe ter iz raziskovanja pozabljenih glasbenih žanrov in zvočnih posebnosti vzhodnoevropske regije.

Prvi album skupine, IMBARCA (Satélite K, 2014) je bil na španskem nacionalnem radiu imenovan med najboljše etno albume leta 2014. Skladba Djelem Djelem ima več kot 1,5 milijona ogledov na YouTubu.

Zasedba BGKO s koncertom v Sloveniji zaključuje mednarodno turnejo po kateri so napovedali izid njihovega novega albuma.

Sandra Sangiao – vokal (Španija)
Robindro Nikolic – klarinet, bas klarinet, duduk (Srbija, Indija)
Mattia Schirosa – tolkala (Italija)
Ivan Kovacevic – kontrabas (Srbija)
Julien Chanal – kitara (Francija)
Stelios Togias – tolkala, tzouras (Grčija)
Posebna gosta:
Vlado Kreslin – vokal, kitara
Ferus Mustafov – saksofon (Makedonija)

Videi>
KONCERT V LJUBLJANI Z GOSTOM VLADO KRESLINOM, 2013
KONCERT V ANDORRI, 2015
VIDEO SPOT DJELEM DJELEM, 2013
VIDEO SHALOM ALECHEM, 2013
VIDEO DAMA d’ARAGÓ, 2014
VIDEO HASTA SIEMPRE, COMANDANTE, 2014

Na koncertu se jim bosta pridružila tudi svetovno znani saksofonist Ferus Mustafov, kralj makedonskega romskega saksofona ter vsestranski slovenski glasbenik in avtor Vlado Kreslin.
Iz medijev>

Vlado Kreslin že štiri desetletja navdušuje publiko vseh generacij. Doslej je izdal 14 albumov in številne njegove pesmi so skoraj ponarodele. Prekmurski kantavtor je od začetka devetdesetih let vodilni ambasador slovenske etno glasbe s panonskim predznakom. Jutranji list je za Vlada zapisal: »Ko človek posluša Kreslinove pesmi, se mu zdi, da so folk, blues in rock izumili Slovenci. Seveda je to daleč od resnice, vendar je on tako dober, da so pesmi glasbeno univerzalne, pa vendar v duhu slovenske«. Na odru Kina Šiška bo premierno v Sloveniji predstavljen koncertni projekt zasedbe Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, ki se mu je Kreslin v katalonski prestolnici priključil v začetku leta 2015.

Ferus Mustafov, kralj makedonskega romskega klarineta in saksofona ima veliko zaslug za prodor balkanske glasbe na slovensko etno sceno. V svoji dolgoletni karieri je posnel ogromno skladb, odlično pa kombinira romsko glasbo z glasbo Bližnjega Vzhoda. Po nastopu na Drugi godbi v Ljubljani je sredi devetdesetih nanizal celo vrsto nastopov na najbolj znanih evropskih etno odrih (Heimatklange (Nemčija), Music Meeting (Nizozemska), Sfinx (Belgija), Oriente (Švedska), Roskilde (Danska)). Za zahodno tržišče je z vrhunskimi producenti izdal dva albuma, studijski King Ferus (1995) in koncertni The Heat of Balkan Gypsy Soul (2002), ki je nastal v ljubljanskem KUD France Prešeren. Ferus je izjemen glasbenik in mojster improvizacije, ki je makedonsko romsko poročno glasbo spremenil v mednarodni fenomen.

Facebook dogodek>

Organizacija Imago Sloveniae v sodelovanju s Kinom Šiška.