Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

5
Nov
Autechre
21:00
18€ predprodaja, 20€ na dan dogodka


V Šiško se po 6-ih letih vračata Rob Brown in Sean Booth.

Duo iz Rochdala v Angliji je že leta 1987 začel oblikovati in maličiti elektronsko glasbo nekje med technom, electrom in hip hopom, sčasoma ustvaril nov glasbeni izraz, ki se ga je kasneje prijelo ime IDM, ter se umestil med zastavonoše ene najvplivnejših alternativnih založb Warp Records.

19. maja letos sta Autechre – nenajavljeno in nepričakovano, kot se za njun sloves spodobi – na njunem portalu objavila svoj novi album elseq 1-5. Revija Factmag pravi, da je “most challenging album in their 29-year career”.

FB dogodek>

Dvojec Autechre, ustanovljen leta 1987 v Rochdalu, je kariero začel z ustvarjanjem in izmenjavo mikstejpov, sčasoma pa ob nabiranju opreme napredoval do lastnih kompozicij.

Autechre se je pod izdaje podpisoval z različnimi psevdonimi, morda kot način pobega od medijske pozornosti in obsesivnih oboževalcev. Ena najzgodnejših izdaj dvojca je bil 12-inčni single pod nadimkom Lego Feet, izdan leta 1991 pri založbi Skam, Boothu in Brown pa se pripisuje tudi več izdaj pod nadimkom Gescom. Autechre je leta 2000 pomagal pri zagonu glasbenega festivala All Tomorrow’s Parties, ki ga je leta 2003 tudi kuriral.

Velik del njune glasbe zaznamuje osredotočenost na kompleksne ritme in močna tolkala, v zadnjih časih pa na preudarno sekvenciranje. Njegova poznejša glasba je v primerjavi z bolj klubskimi in konvencionalnimi izdajami iz zgodnjih devetdesetih znatno bolj eksperimentalna ter abstraktna.

Podobno kot Aphex Twin je bil tudi dvojec Autechre tako blizu zvezdništvu, kot je to v okviru žanrskih postavk eksperimentalnega techna in omejenega občinstva sploh možno. Z nizom polnopravnih albumov in kopico EP-jev pri založbah Warp, Clear ter lastni Skam je Autechre stalno žel pohvale tako medijev kot publike. Za razliko od mnogih njunih bolj klubsko usmerjenih kolegov pa sta člana Autechra, Sean Booth in Rob Brown, ostala trdno zakoreninjena v ameriškem electru. Čeprav bolj razpoloženju prilegajoča se, ostro digitalna tekstura njunega sodobnega izraza nakazuje drugače, se je njuna skupna glasbene estetika izoblikovala skozi zgodnje 12-inčne single, kot so “Egypt Egypt” od Egyptian Loverja, “Scorpio” Grandmasterja Flasha in “Get Some” Pretty Tonyja Butlerja.

Duo Autechre je v svojem skoraj tridesetletnem delovanju razvil enega najbolj prepoznavnih zvočnih vokabularjev v elektronski glasbi, poleg tega pa sta Booth in Brown glasbo izdajala tudi kot Gescom na svoji lastni založbi Skam in na založbi Clear, ter prispevala tudi številne izvrstne remikse (pogosto bolj markantne od izvirnikov) za izvajalce, kot so Palmskin Productions, Slowly, Mike Ink, DJ Food, Scorn, Skinny Puppy, Tortoise, Phoenecia, Various Artists, The Black Dog, Apparat in The Bug.