Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

27
Feb
Anna Calvi
21:00
20€, predprodaja 16€


Februarja vam bomo pred nos in ušesa postavili fatalno Anno Calvi, eno bolj žarečih pevk ta trenutek na Otoku, ki velja za protipol Nicka Cavea in jo je celo Brian Eno označil za “najboljšo stvar po Patti Smith”.

S prvencem izpred dveh let, na katerem je samozavestno kombinirala flamenko, blues, pop in gotiko, se ji je uspelo potegovati za skoraj vse pomembnejše britanske glasbene lovorike (Mercury Prize, Brit Awards, BBC Sound of…), ob novopečenem albumu One Breath pa vam bo Calvijeva kratkomalo jemala dih.

Anna Calvi, ki jo Brian Eno slavi kot »najboljše po Patti Smith« in je bila uvrščena na BBC-jevo lestvico Sound of 2011, se je z medijskim direndajem srečala proti koncu leta 2010. Med glasbenimi novinarji, pri katerih je žela vsesplošno hvalo, si je prislužila primerjave s strastnimi in razmišljujočimi glasbeniki, kot sta Nick Cave in PJ Harvey. Njen svet naseljujejo kompleksni in bogati glasbeni vplivi – od čutnega flamenka in zadimljenega bluza do zapeljivega goth pop/rocka. Poleg tega prepleta vplivov pevka zatrjuje, da jo navdihujejo filmi Davida Lyncha, Gusa Van Santa in Wonga Kar Waia, filmska komponenta pa njeni glasbi doda skrivnosten in nepopustljiv podton.

Anna Calvi, pevka in kitaristka, ki je po rodu napol Italijanka, se je med odraščanjem pod vplivom očeta, ljubitelja glasbe, srečevala z množico žanrov. Na spletni strani Songfacts ob njeni pesmi Suzanne and I navajajo, da sama med svoje vplive prišteva klasična skladatelja  Ravela in Debussyja, njeno glasbo pa opisujejo kot »razmišljujoč melodramatičen goth-pop.«

Pevka je pri sedemnajstih opustila umetniško šolo, da bi se posvetila študiju glasbe. Začela se je izobraževati na tem področju in snovati glasbena sodelovanja. Leta 2006 je spoznala Mally Harpaz, ki igra tolkala in harmonij, pozneje pa je k sodelovanju povabila bobnarja Daniela Maidena-Wooda. Njen debitantski single Jezebel, ki je izšel jeseni 2010, je bil električna priredba standarda Edith Piaf.

Calvi se je leta 2010 podala v francoski studio Black Box s priznanim producentom Robom Ellisom, da bi posnela po sebi imenovani debitantski album. S pomočjo staromodne analogne opreme je ustvarila žametni wall of sound, ki je upravičeval norijo v pripravah na izid albuma leta 2011. Po izidu so pevko zasuli z nominacijami za nagrade, med drugim za najboljšega britanskega novega izvajalca na britih 2012, podelili so ji nagrado European Border Breakers in jo povabili v žirijo za podelitev prestižne nagrade Mercury. Proti koncu leta 2012 je svoj mogočni glas posodila zasedbi Noah and the Whale za njihovo naslovno pesem Heart of Nowhere, tedaj pa je že snemala svoj drugi album One Breath, ki je izšel 7. oktobra 2013.

Vplivi

Django Reinhardt, John McLaughlin, David Bowie, Nick Cave, Velvet Underground, Roy Orbison, Messiaen, Ravel, Debussy, Ennio Morricone.

annacalvi.com