Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

17
Sep
Altin Gün (+Igralom)
20:00
6€ predprodaja, 8€ na dan koncerta, 4,8€ d-š-u


Amsterdamski kolektiv Altin Gün nam bo septembra odprl vrata v neznano, v zmes turške tradicije in zahodnjaškega funka ter psihedeličnega rocka, ki omenjene izraze postavlja v povsem svež kontekst. Zasedba je med drugim navdušila ameriški radio KEXP, ki je z njo nemudoma posnel enega svojih znamenitih sešnov, v živo pa nas je prepričala tudi na lanskem festivalu Beaches Brew. V Šiški nam bo predstavila svoj marca izdani prvenec. Pridružil se ji bo Igralom, srbski trio, ki velja za enega najbolj razburljivih mladih izvajalcev v regiji, ob povratku v Ljubljano pa nam bo predstavil svoj prihajajoči drugi album Sunovrat, eksplozivno srečanje Afrike in Bližnjega vzhoda.

Mednarodna naveza Altin Gün, ki združuje glasbenike turškega, nizozemskega in indonezijskega porekla, kar je čutiti tudi v njenem zvoku, je nastala na pobudo basista Jasperja Verhursta. Ta se je ob obisku Istanbula tako navdušil nad turškim psihedeličnim folk rockom iz šestdesetih ter sedemdesetih let prejšnjega stoletja oziroma izvajalci, kot so Baris Manço, Selda Bağcan, Erkin Koray in seveda “turški Bob DylanNeşet Ertaş, da je po povratku v Amsterdam zbral ekipo glasbenikov in začel posodabljati turško glasbeno dediščino za nove generacije.

Rodilo se je hudičevo dobro stičišče med dvema prej nepovezanima zvočnima svetovoma, med preteklostjo in sedanjostjo, ki mami z bogato turško glasbeno zapuščino, porednim zahodnjaškim funkom in drugogodbaškim avanturizmom. Kot priporoča Europavox: “Vse to je najbolje izkusiti v živo. Do konca plesni in prežeti z navihanostjo posedujejo nalezljivo energijo ter entuziazem, ki se hitro naseli v vaše okončine. Glasba, iz katere črpajo, je bila vedno namenjena ljudstvu, in Altin Gun te izgubljene zaklade vračajo tja, kamor spadajo.”

Srbe Igralom smo v Šiški spoznali lani, ko so nas nenaklonjenemu ogrevalnemu terminu navkljub odpihnili pred legendarno Disciplin A Kitschme. Delno po zaslugi tega izvrstnega koncerta, predvsem pa zaradi vznemirljive mešanice energične Americane in afrofunk gruvanja je trio prišel do nastopa na letošnjem MENT Ljubljana – in spet navdušil. Cenjena spletna publikacija Louder Than War je bend npr. uvrstila med deseterico najboljših novih izvajalcev na festivalu in mu pripisala nojzersko silnost Repetitor, bluesovsko tripiranje Tinariwen in električno virtuoznost Jimija Hendrixa.

Avgusta se je eden od članov benda kot Dimitrije Dimitrijević v kantavtorski obliki ustavil na naši brezplačni serialki Poletje v Šiški, celotna ekipa pa se vrača septembra, ko nam bo predstavila svoj težko pričakovan drugi album Sunovrat, trčenje saharskega in bližnjevzhodnega bluesa z eklektičnim funkom oz. glasbeni eksploziji, po valovih katere drsijo impresionistična besedila in pri nastanku katere je pomagal tudi Chris Eckman (The Walkabouts).

Vstopnice že v prodaji prek spleta in na Eventimovih prodajnih mestih.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.