Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

22
Sep
8. obletnica Kina Šiška: Matter
21:00
10€ predprodaja, 12€ na dan dogodka


Center urbane kulture Kino Šiška praznuje 8. rojstni dan! Letošnje slavje bo potekalo pod taktirko trenutno največjega domačega glasbenega fenomena, kontroverznega kolektiva Matter, ki se s premierno predstavitvijo svoje nestrpno pričakovane druge plošče Mrk vrača tja, kjer se je vse začelo – v Šiško, kjer je v sklopu festivala Tresk prvič nastopil v živo. Pridružila se mu bo še ena trenutno vroča podtalna zasedba, domači psihedeliki persons from porlock.

Po še eni uspešni sezoni, ko je bil Kino Šiška med drugim izglasovan tudi za najboljše koncertno prizorišče v prestolnici, bomo v uvodu nove sezone – mrknili. Domača hiphop senzacija Matter bo namreč ravno na ta dan pri založbi rx:tx izdala in v Šiški prvič predstavila svoj težko pričakovani drugi album Mrk, naslednika vrhunskega prvenca Amphibios, ki je slovensko javnost postavil pred zagonetko – smo priča surrealistični mojstrovini, absurdističnemu, nihilističnemu komentarju realnosti, ki obdaja to trojico, ali le navadnemu hipsterskemu zafrkavanju, polnemu internih for in slogovnih identitet?

Niz razprodanih nastopov po manjših ljubljanskih prizoriščih je dokazal, da odgovor niti ni pomemben. Njihovo iznajdljivo poigravanje z ritmiko in zvočnostjo besed, nenavadnost ležernega dialoga med Tunjo in Dachom ter Levanaelovi in Dachovi beati izven ustaljenih okvirjev preobražajo stanje duha občinstva v nove sfere in kot magnet privlačijo vedno širši krog poslušalcev, ki jim bodo tokrat lahko prvič prisluhnili v Šiškini Katedrali.

Praznovanju se bodo pridružili tudi persons from porlock, psihedelični rockerji, ki so tako kot Matter navdušili tudi na letošnjem festivalu MENT Ljubljana. Že pred tem je Radio Študent njihov lanskoletni prvenec razglasil za ploščo leta, vroče železo pa je bend koval še s hitičema ‘Bad FanFiction’ in ‘Affordable Amphetamines’. Poleg skupnega nastopa z Matter pa bodo persons from porlock v samostojni izvedbi poskrbeli tudi za spodoben začetek večera.