Europass življenjepis in Europass mapa

Europass življenjepis – kako ga izdelati in zakaj je Europass mapa vedno bolj razširjena pri iskalcih zaposlitve. Europass življenjepis je enostaven za izdelavo in idealen tudi za iskanje študentskega dela.

Ob iskanju študentskega dela ste se gotovo že srečali z Europass življenjepisom. Ta je v zadnjem času postal precej razširjen, nekateri delodajalci ga ob prijavi na zaposlitveni  oglas celo zahtevajo. Malokdo pa ve, da je to le eden od petih dokumentov, ki sestavljajo tako imenovano Europass mapo.

Mapo poleg življenjepisa sestavljajo tudi priloga k spričevalu, priloga k diplomi, jezikovna izkaznica in potrdilo o mobilnosti.

Europass mapo v Evropi uvajajo od leta 2005, nastala pa je v želji, da bi se ob vedno večji mobilnosti prebivalstva uveljavil nek »evropski delovni potni list«, ki bi bil oblikovno poenoten, standardiziran in dostopen v čim več evropskih jezikih. Tako bi delodajalcem precej olajšali pregled nad kandidati za zaposlitev. Delo pa bi olajšali tudi iskalcem zaposlitve, saj bi jim ponudili enotno ogrodje, v katerega bi samo počasi vnašali svoje podatke in pomembne dokumente. Tako je nastal Europass, ki je trenutno dostopen že v 26 evropskih jezikih in 32 državah.

Izkazalo se je, da je bila vpeljava Europass mape pravilna odločitev, saj je v tem času postala zelo priljubljena tako med iskalci kot med dajalci zaposlitve. Je namreč izjemno pregledna, vanjo lahko vnesemo tako svojo formalna kot neformalna znanja, ni se nam potrebno ubadati s tem, kako oblikovati svoj življenjepis,… Predvsem pa lahko z njeno pomočjo iščemo delo po vsej Evropi, kar je v sedanjem času, ko si mnogo ljudi želi nabirati delovne izkušnje tudi v tujini, velika prednost.

Tudi če iščemo le študentsko delo, moramo skoraj vedno ob prijavi na oglas dodati tudi svoj življenjepis. V zadnjem obdobju se vedno bolj uveljavlja Europass življenjepis.

Velika prednost Europass življenjepisa je zagotovo ta, da predlogo zanj dobimo kar na spletu. Mi moramo nato vanj vnesti le še svoje podatke in lahko ga pošljemo potencialnemu delodajalcu. Seveda pa ga lahko tudi vedno znova spreminjamo, dodajamo nove podatke, nepotrebne izbrišemo. Zelo priročen je tudi, ko se prijavljamo na različna delovna mesta in temu primerno moramo napisati tudi več prilagojenih življenjepisov. Vse, kar moramo storiti je le to, da ga iz svojega računalnika prenesemo na splet, spremenimo podatke in ga spet shranimo na računalnik.

Vanj lahko vnesemo tako svoja formalna kot neformalna znanja, znanje jezikov pa ocenimo po samoocenjevalni lestvici.

Zaradi njegove preglednosti in obširnosti, ga kot prilogo k prijavi zahteva vedno več delodajalcev. Če ga še nimate, vam predlagamo, da si ga čim prej izdelate tudi vi. Vsekakor vam bo zelo olajšal iskanje službe, saj se vam ne bo treba vedno znova ubadati s tem, kako sestaviti dober življenjepis, ki bo naredil vtis na delodajalca.

Tekst: Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.