EU za cenejši roaming

Stroški v povezavi z gostovanjem v tujih omrežjih mobilne tehnologije so že izsušili denarnice potrošnikov, roaming pri SMS sporočilih pa stane tudi do 10-krat več kot domača SMS sporočila.

V EU klicatelji pošljejo 2,5 milijarde sporočil preko roaminga, povprečni strošek SMS preko roaminga pa je med oktobrom 2007 in marcem 2008 znašal 0,29 evra (brez DDV), za Belgijce celo 0,80 evra, je sporočila Evropska komisija. Francoz na počitnicah v Italiji je za SMS plačal do 0,42 evra, v Španiji pa je Šved plačal do 0,40 evra, Nemec do 0,41 evra, Poljak do 0,45 evra, Britanec pa celo do 0,63 evra.

Koliko plačamo Slovenci?
Za lažjo primerjavo cen je komisija predstavila novo spletno stran, kjer si je mogoče za vsako državo članico EU pogledati, koliko stane dohodni in koliko odhodni klic ter roaming pri SMS. V primeru Slovenije je razvidno, da bo za prejete klice (izračun je narejen za štiriminutni pogovor v naročniškem razmerju) od doma pri vseh operaterjih Slovenec v tujini plačal 1,15 evra (z DDV), za svoj klic iz tujine pa 2,35 evra, pri predplačniških klicih pa se cene razlikujejo. Cene SMS sporočil se za Slovence oziroma tiste, ki imajo razmerje sklenjene s slovenskimi operaterji, zelo razlikujejo od države do države ter tudi med samimi operaterji, in se gibljejo od 0,21 do 0,54 evra, je razvidno iz nove spletne strani komisije.

Redingova: Cene so odločno previsoke
Maloprodajna cena SMS sporočil, poslanih iz tujine, se tako od februarja letos, ko je komisarka Redingova industrijo pozvala k prostovoljnemu znižanju cen, sploh ni spremenila. Sredi junija je tako Redingova na zasedanju ministrov, pristojnih za telekomunikacije, dejala, da bo predlagala uredbo, "če ne bo čudeža" glede roaminga pri SMS sporočilih ter pri prenosu podatkov do 1. julija, saj "niti približno" ni zadovoljna s trenutnim stanjem. "Cene so odločno previsoke," je dejala. Kot je pojasnila komisija, se je samo en operater iz Avstrije odzval na njen poziv, naj potrošnikom ponudi nižje cene v primeru vezave 100 SMS sporočil. "Državljani EU bi morali SMS v tujino pošiljati svobodno, ne da jih nekdo oskubi," je jasna Redingova. "Ni dober znak za konkurenčnost evropskega sektorja mobilnih telekomunikacij, če še vedno ni dojel, da so potrebna občutna znižanja cen, če se želi izogniti uredbi," je še dejala komisarka. Sedaj bo tako pripravila zakonodajni akt o roamingu pri SMS, čeprav bi se podjetja temu izognila, če bi sama prostovoljno znižala cene. Skupina evropskih regulatorjev (ERG) ocenjuje, da bi bila primerna cena roaminga pri SMS med 0,11 in 0,15 evra.

Razmislek bo potreben tudi glede prenosa podatkov, je dejala komisarka. Cena pri prenosu podatkov se trenutno giblje od 0,25 evra do več kot 16 evrov za MB prenešenih podatkov. To po mnenju Bruslja lahko pripelje do šokantnih računov, saj se nekateri klicatelji ne zavedajo, da se zaračunavajo omenjeni stroški.

Združenje GSM Association očitke komisije zavrača
V združenju operaterjev mobilne telefonije GSM Association, ki združuje 750 operaterjev po vsem svetu, so že oporekali trditvam Evropske komisije, da cene roaminga SMS in prenosa podatkov ne padajo. Poudarili so, da so cene gostovanja v tujih omrežjih mobilne telefonije za SMS sporočila aprila na letni ravni padle za 18 odstotkov, medtem ko je cena prenosa podatkov preko mobilnih telefonov padla za četrtino.

Phillips: Predlogi komisije bodo zadušili rast in konkurenco v sektorju
Po mnenju Toma Phillipsa iz GSM Association bodo predlogi komisije zadušili rast in konkurenco v sektorju, Redingova pa takšne trditve označuje kot "izsiljevanje".

Uredba o roamingu je s 30. junijem 2007 uvedla "evrotarifo" oz. od ponudnikov mobilne telefonije zahtevala, da svojim uporabnikom omogočijo cenejše klice med gostovanjem v drugih omrežjih znotraj EU. Pri tem je uvedla zgornjo cenovno mejo v višini 0,49 evra na minuto za odhodne klice in 0,24 evra na minuto za dohodne klice (brez davka). Ta cena se bo morala do 30. avgusta letos znižati in sicer na 0,46 evra za odhodne klice in 0,22 evra za dohodne klice. V tretji fazi, do 30. avgusta 2009, pa bi se morale cene znižati še za 3 cente. (STA)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.