Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Esma Redžepova v Ljubljani

V ljubljanski Cvetličarni smo 21. februarja imeli čast prisluhniti kraljici romske glasbe Esmi Redžepovi Teodosievski in njenemu orkestru. Slike si že lahko ogledate v galeriji Študentarije.

Spoštujmo z mirom Zemljo, na kateri živimo in pozabimo na vse meje, je nekoč dejala kraljica romske glasbe in src, makedonka Esma Redžepova, ki je napolnila ljubljanski Mediapark in navdušila tudi slovensko publiko. Njena sporočila Balkanu in svetu so še kako pomembna, zato ni čudno od kod vsi humanitarni in častni nazivi, ki so ji podelili v njeni bogati karieri. Med drugim je bila tudi nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

65-letna Esma Redžepova Teodosievska letno naredi več kot 400 koncertov. V svoji 50-letni karieri je v 30ih državah sveta priredila več kot 15 tisoč koncertov, od tega ogromno humanitarnih. Poleg bogate pevske kariere – posnela je namreč okoli 600 pesmi v balkanskih jezikih, je Esma tudi velika humanitarka, poleg sponzoriranja romskih šol in različnih zavodov je tudi sama posvojila 47 sirot in jih glasbeno izobrazila. Danes jo ti otroci, zdaj že veliki fantje in njihovi otroci, spremljajo na njenih koncertih.

Svoj pečat je vsekakor pustila tudi ljubljanski publiki v Cvetličarni v okviru koncertov Limited Edition. Poln Mediapark je bil to noč poleg temperamentne ambasadorke romske kulture z izrednimi vokalnimi sposobnostmi, priča odlični romski in makedonski glasbi, vzdušje pa so pričarali tudi fantje iz orkestra Teodosievski. Publiko so to noč razgreli s pesmimi Hajri Mate Dike, Bašal bašal, Abre Ramče, Makedonsko devojče, Esma kiri gili, Djelem, djelem in drugimi ter seveda s pesmijo, ki je postala njen zaščitni znak – Čaje šukarije. Esma je s koncertom prikazala tudi nekaj različnih noš, vsekakor pa balkanski etno melos še bolj približala tudi Slovencem.

Piše: Dejan P.
Foto: Breda F.