Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

ENTER festival zatresel Split

6. in 7.8. se je v Splitu premierno odvijal festival, ki so ga z razlogom napovedovali kot »dalmatinske Zrče«. Glede na uspešno premiero pa lahko po besedah organizatorjev festival pričakujemo tudi naslednje poletje.

Kot je to že navada, tudi tokrat ni šlo brez predporodnih težav, saj nas je že ob našem prihodu v Split v petek dopoldan pričakala zelo slaba novica. Močan veter je namreč podrl glavni oder in povzročil ogromno škodo. Po besedah nekaterih očividcev je bil festival resno ogrožen, a organizatorji so dokazali, da so ne le mojstri improvizacije, ampak tudi neverjetno korektni, saj so samo zaradi tega dogodka v petek brezplačno odprli vrata vsem željnim zabave, tistim, ki pa so že predhodno kupili karte, so denar vrnili. Ko smo organizatorje začudeni vprašali, zakaj je bilo to sploh potrebno, saj razen tega, da se je v petek zabava odvijala na »pomožnem« odru (a isti lokaciji!), drugih sprememb ni bilo, so nam odvrnili, da so obiskovalci plačali ceno, v katero je bila vključena kompletna ponudba od samih izvajalcev, do ponudbe in spektakularnega odra, kar pa jim na koncu niso mogli zagotoviti. Vsekakor poteza, od katere bi se lahko marsikateri organizatorji podobnih zabav pri nas lahko kaj naučili. 

Pogled na samo prizorišče je bilo kljub pomožnemu odru že prvi večer fascinantno, saj je plaža Bačvice, na kateri se je zabava odvijala, ponudila obiskovalcem nekaj novega – plesanje v morju, a hkrati še vedno tik pred glavnim odrom. Mivka na plaži se namreč razprostira po celi dolžini plaže, morje pa nikjer ni globlje kot do pasu, tako da je večina prisotnih lahko prvič preizkusila »žuranje v morju« in po odzivu smo mnenja, da je doživetje res noro. Nočno kopanje je imelo tudi poseben čar, saj tokrat nismo videli veliko paradiranja v dizajnerskih oblekah in čevljih, kot je navada na podobnih festivalih, ampak smo imeli občutek, da je večina ljudi tukaj res izključno samo zaradi žura.

Seveda pa je bilo poskrbljeno tudi za VIP-ovce in tiste, ki si to želijo biti, saj je nad odrom bil postavljen kotiček tudi za njih. Ob lepo urejenih mizah in stolih so na pladnjih čakale različne dobrote, od eksotičnega sadja do morskih specialitet. Večina pa je priložnost izkoristila tudi za slikanje s kakšnim od nastopajočih DJ-ev, ki so ravnotako krožili po tem prostoru. 

Cena pijač je bila zelo sprejemljiva, koktejli so stali okoli 40 kun (5,5eur), tudi ostale pijače niso bile ekstremno drage, posebej v primerjavi s cenami pijač na podobnih prizoriščih.

Prvega dne je največje ovacije pričakovano požel Tom Novy, po besedah prisotnih pa so vsi nestrpno čakali soboto in nastop enega od članov neverjetno popularne Swedish House Mafie – Steva Angella. V soboto so se (na popravljenem odru) že čez dan vrstili nastopi domačih in malo manj znanih tujih DJ-ev, verjetno prvič pa smo videli na istem mestu plesati tako 10 – letne otroke kot 70 – letne babice. Plaža Bačvice je namreč najbolj popularna plaža v Splitu in očitno prav nikogar ni motilo, da so jo zasedli tudi žurerji in glasna glasba, ki se jo je slišalo daleč naokoli.

Zvečer je vzdušje na Bačvicah doseglo vrelišče, ko je na oder zakorakal Steve Angello in takoj navdušil prisotne z megahitom »Leave the world behind«, slišali pa smo tudi remixe Coldplaya, Red Hot Chilli Peppersov, Faithlessa in Prodigyja, katerih hit »Smack my bitch up« je še posebno ogrel vse prisotne. Steve Angello je med svojim skoraj 3-urnim setom večkrat vzhičeno pozdravljal publiko, hvalil atmosfero, med drugim pa je tudi plesal na DJ pultu in trobil s sirenami v obeh rokah. Tisto kar je morda še najbolj navdušilo njegove fane pa so bile besede organizatorja Hrvoja Vukoviæa takoj po koncu festivala. Dejal je namreč, da mu je Steve Angello potrdil svoj prihod tudi naslednje leto in sicer v spremstvu svojih dveh prijateljev – Sebastiana Ingrossa in Axwella! V kolikor bo držal besedo se tako naslednje leto obeta nepozaben spektakl – nastop Swedish House Mafie na idiličnih Bačvicah v Splitu. 

Kljub začetnim težavam z odrom imamo tako za letošnji Enter festival same pozitivne pohvale in z veseljem se bomo povabilu organizatorjev odzvali tudi prihodnje leto. »Enter« tega festivala je bil po našem mnenju vsekakor nepozaben.

Tekst: Damir Vidan
Foto: Enter festival
Video: Goran Tomaševiæ