Enter Festival razburkal morje in ogrel Split

Od 4. do 6.8.2011 je na splitski pla¾i Baèvice potekal drugi Enter Festival. Ker smo bili lani navdu¹eni nad prvim, smo se odloèili, da ga obi¹èemo tudi letos. In verjemite, da nam ni ¾al…

V treh dneh je festival privabil več kot 10.000 mladih, ki so na splitskem pesku plesali, pili, skakali, prižigali baklje in noreli vse do jutranjih ur. Med njimi je bilo seveda tudi ogromno turistov, od katerih je večina dogodek označila za nepozabnega, saj so bili navdušeni predvsem nad sproščenostjo obiskovalcev in samim prizoriščem. Sami smo med drugim spoznali tudi 3 fante iz Barcelone, ki so na festival prišli čisto po naključju, saj so imeli planiran odhod na enega izmed otokov, a jih je prvi večer festivala tako navdušil, da so povsem spremenili načrtovane izlete in tako smo jih na samem prizorišču videli v izjemno veselem stanju tudi v prihodnjih večerih.
Festival se je prièel v četrtek, 4.8.2011, ko je bil cel Split obarvan v belo, saj se je na ta dan odvijala tudi kvalifikacijska tekma med angleškim Stoke Cityjem in domačim ponosom Hajdukom. Tekmo smo obiskali tudi sami in bili priča veličastnemu vzdušju, ki ga je ustvarilo okoli 35.000 navijačev. Ko smo slišali, da so se organizatorji Enter Festivala odločili nagraditi vse navijače z dodatnim popustom za vstopnico, smo čutili, da bo vzdušje na festivalu še bolj noro, kot bi bilo sicer. Po tekmi so bile ulice Splita dobesedno preplavljene z navijači, ta reka ljudi pa se je vztrajno zlivala od štadiona v smeri morja oz. proti najbolj znani splitski plaži – Bačvicam. V celotni okolici plaže je bilo slišati prepevanje, parki v bližini pa so bili tako polni, da bi za sedenje na kakšni od klopic verjetno lahko pobirali rezervacije že par dni vnaprej. Potrebno je omeniti tudi to, da je vstopnica za vse 3 dni festivala (brez kakršnihkoli popustov) stala samo 41eur, kar je v primerjavi z elektronskimi festivali pri nas res smešno poceni. Ker smo se tudi sami pred festivalom ogrevali v enem od bližnjih parkov, smo se na plažo podali nekaj čez polnoč, ko je oder zasedel že glavni zvezdnik večera – Sander van Doorn. Tudi tisti, ki ga niso poznali, so vedeli, da je avtor enega od hitov tega poletja »Koko«, sicer pa je v svoj set vključil tudi nekaj bolj znanih hitov, najbolj v spominu so nam ostali Solveigov »Hello« in hit »I’m coming home«, kjer je v svoj beat odlično vključil vokal pevke Skylar Grey, kar je z odobravanjem pozdravila tudi večina prisotnih (začuda nismo videli veliko dežurnih kritikov, ki bi vihali nosove nad »komercijalo«). Ker smo tudi sami res uživali, smo se odločili, da Sanderju pomagamo še dodatno ogreti plesišče in po videoposnetku sodeč nam je to kar uspelo :) Zrče nas poznajo že vrsto let, zdaj pa so si žuranje z Infosceno zapomnili tudi v Splitu… Žur se je zaključil v zgodnjih jutranjih urah, ko so se obiskovalci preselili v obližnje pekarne in fast foode, v katerih je obèasno zmanjkalo vse hrane, nekateri pa so nadaljevali svoj večer/jutro na after partyju.
Naslednji veèer nas je že v poznopopoldanskih urah pričakalo neprijetno obvestilo – zvezda večera (in morda tudi celega festivala) Axwell je sporočil, da je tik pred odhodom zbolel in ne bo mogel nastopiti na festivalu. Organizatorji so hitro ukrepali in poleg tega, da so vsem kupcem vstopnice za ta večer takoj zagotovili vrnjen denar naredili še korak več – odprli so vrata vsem obiskovalcem in tako so lahko drugi veèer festivala vsi Bačvice obiskali brezplačno. Seveda je to za večino bilo veliko razočaranje, a kljub temu smo zvečer upali, da se bo vseeno zbralo dovolj tistih, ki lahko žurajo tudi v primeru, če na več kot 10 metrov visoki osvetljeni kocki ni prisoten kakšen od zvezdnikov elektronskega sveta. Roko na srce – razen obrisov glave in obèasno rok v zraku ga tako nismo videli, iz izkušenj sodeč pa tudi največji zvezdniki znajo zelo razočarati. Tako smo se zvečer z zmedenimi pričakovanji podali proti plaži, hkrati pa se tolažili s tem, da je tudi lani bil najboljši večer prvi, ko so ravno tako (zaradi podrtega odra nekaj ur pred festivalom) organizatorji uredili brezplačen vstop. In nismo se zmotili. Večino prisotnih (in teh je bilo po besedah organizatorjev čez 4000) ni niti najmanj motila odsotnost glavnega zvezdnika, pač pa so »pustili svet za sabo« skupaj z nekaj domačimi DJ-i, ki so po našem mnenju več kot uspešno nadomestili Axwella in poskrbeli, da se je fešta nadaljevala tudi ta večer.
V soboto se je festival zakljuèil z zvezdnikom Laidback Lukeom, ki je imel odličen nastop, saj je s svojimi tršimi house ritmi cel čas držal obiskovalce v ekstazi. Je pa bilo videti, da so bili nekateri že utrujeni od prejšnjih dni, tu verjetno tudi tiči razlog za nekaj manj številèno publiko, opazili pa smo tudi, da so za razliko od prejšnjih večerov prevladovali mlajši obiskovalci.
Kakorkoli – Enter Festival je kljub te¾avam, na katere niso imeli vpliva, ponovil lanski uspeh in upamo, da bomo naslednje leto dočakali tudi tretji del te vzburljive nadaljevanke. Žal organizator festivala Hrvoje Vuković tega na licu mesta ni želel potrditi, a prepričani smo, da ga bo v zimskih dneh njegovo srce, ki bije za elektroniko, prepričalo v to. Enter Festival je namreč zagotovo postal nekaj, zaradi česa je potrebno reorganizirati svoj poletni dopust. Mi temu festivalu absolutno dvigujemo palec na gor.
Tekst & Foto: Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.