Ekonomija kot merilo življenja

Ako bi veljalo na nekak, "sodoben" način parafrazirati devet krogov Dantejevega pekla in narediti hierarhično lestvico človeku najškodljivejših, najnekoristnejših in kljub vsemu pretirano spoštovanih poklicev, ki so svojo nezasluženo pieteto gradili po načelu "ustvari kaos in obljubi, da boš našel krivce zanj" in marginaliziranju, racionaliziranju ljudi, kot posameznikov, njihovih specifičnosti, individualnosti, posebnosti, slabosti in kakovosti, človeškega dostojanstva samega, ki je po definiciji anti – pod statističnim kalupom, na obskurne kolone statističnih stolpcev, njih količnikov, popularnih grafov tortičastih oblik, bi na dnu (ali na vrhu, odvisno od mesta gledišča), v najglobljem delu Pekla, z ramo ob rami z Luciferjem, v znamenitem "Kocitu", okovani z večnim ledom in z očitki vseh sedmih, poglavitnih  grehov, napuha, lenobe, zavisti, jeze, pohlepa, požrešnosti in pohote, pohote po dušah ljudi, svoje kolumne, »bistroumna« opažanja s poudarkom na poveličevanju ekonomije, kot edinega načina in merila življenja, pisali "politiki" in "ekonomisti".

         Prav zares bi nas vsakič, ko ob vmesni opazki, da je "ta in oni ekonomist", ob očitni tendenci dojemanja nečesa, kar bi moral biti zgolj poklic, kot načina življenja, češ, "čemu vso to jadikovanje in favšija, ki spremlja prevladujoči javni diskurz o ZDA, ko pa je moč s preprostim statističnim izračunom dokazati, da je ta najuspešnejša država na svetu", odtod, ob njihovi otroški zaljubljivosti v etikete, tudi precej, na večno bipolarizacijo, delitev na "naše" in "vaše", "leve" in "desne", "liberalne" in "konzervativne", "kapitaliste" (kot ultimativne "good guys") in "socialiste" (kot ultimativne "bad guys"), zožani spekter razuma, zmotni, vsegeneralizirajoči »sklep«, da so »vsi, ki napišejo karkoli proti ZDA, pa naj gre za njihovo gospodarstvo, ekonomijo, religijo, ali vojaško politiko – komunisti, socialisti, levaki, kvaziliberalci in kar je še žaljivih nazivov, ki jih malodane za vsakogar, ki se z njimi ne strinja v še tako minornem detalju, uporabljajo ljudje, ki se identificirajo z nečim, čemur pravijo desničarji«, moralo zmraziti in v nas vzbuditi gnus. Tem ljudem sta Vergil in Beatrice že zdavnaj ušla.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.