Dovoljene sanje na ulicah

Obiskovalci in mimoidoči bodo imeli avgusta dodaten razlog, da se sprehodijo po ljubljanskih ulicah. Šestič zapored se bo namreč dogajal festival Sanje, ki bo znova ponudil različne kulturne vsebine.

Obiskovalci in mimoidoči bodo imeli avgusta dodaten razlog, da se sprehodijo po ljubljanskih ulicah. Šestič zapored se bo namreč med 1. in 31. avgustom dogajal festival Sanje, ki bo znova ponudil različne kulturne vsebine – od glasbe do literature in gledališča.

Predstavnica organizatorja, Založbe Sanje, Nika Logar je ob tem izpostavila še novost letošnjega festivala; načelo odprte kode. To pomeni odprtost do izvajalcev, organizatorjev, producentov po vsej Sloveniji.

Kot napoveduje za zdaj okvirni program, bo šest dni dogodkov tematsko obarvanih. Ponedeljki bodo namenjeni znanosti na robu pameti. Pogovori z znanstveniki in poznavalci, med drugim z Mišem Alkalajem in Andrejem Detelo, bodo na različne zanimive in poljudne načine razgrnili njihova področja in jih skušali približati širši publiki.

Torki bodo v znamenju literarnih predstavitev avtorjev Založbe Sanje, ki jim bodo sledili koncerti slovenskih glasbenikov; tako bo mogoče prisluhniti Leonu Mateku s skupino in Uršuli Ramoveš s Fanti z Jazbecove grape.

Poezija in glasba bosta v ospredju ob sredah, ko bodo ob popoldnevih svojo priložnost dobili predvsem mlajši, neuveljavljeni pesniki iz vse Slovenije. Ob večerih bo mogoče prisluhniti znanim avtorjem, sledili bodo koncerti.

Gledališče in glasba v različnih oblikah, od "stand up" komedije prek improlige do lutk, se bosta prepletala ob četrtkih, ko se bo med drugim predstavil KUD Ljud s predstavo Južni otok. Petki bodo namenjeni predstavitvi izvajalcev hip-hopa, ob sobotah pa bo obiskovalce razvajala glasba kantavtorjev; predstavila se bo tudi zvezda češke kantavtorske scene Jim Čert, napovedani so tudi nastopi slovenskih skupin Goran Utan band in Zmajev rep.

Glavna lokacija festivala ostaja oder v Parku Zvezda v Ljubljani, kjer bo na voljo tudi info točka festivala. Prireditve bodo tudi ob kavarni Pločnik, in sicer na manjšem odru v Argentinskem parku za gostilno Pri Figovcu, kjer bodo pozornost vzbujale delavnice gledališkega ustvarjanja in žonglerskih spretnosti za otroke. Večeri bodo namenjeni koncertom in DJ različnih glasbenih zvrsti.

Festival Sanje pa bo med 20. in 26. avgustom potekal tudi pod Jenkovo lipo v Cerkljah pod Krvavcem, kjer bodo pripravili pester mozaik delavnic in prireditev za otroke, potopisnih predavanj, literarnih in glasbenih večerov. Pripravlja ga Klub študentov Kranj v sodelovanju z Društvom Igrišče in turističnim društvom iz Cerkelj.

Kot zatrjujejo organizatorji, festival ostaja prepoznaven in zvest svojima osnovnima vodiloma: na istem odru predstavljati raznolike, predvsem mlade obetajoče izvajalce, ter hkrati ohraniti poudarek na kakovostnih, čeprav manj znanih in komercialno uspešnih glasbenih in drugih projektih, ki jih želijo približati najširši množici obiskovalcev. (STA)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.