Diplomska naloga ali diplomsko delo

Diplomska naloga je simbol konca in začetka, bremena in olajšanja. Označuje zaključno dejanje vašega šolanja, obenem pa prinaša nov začetek.

Začetek je vedno najtežji

Breme, ki ga diplomska naloga prinaša, je ogromno, s tem pa se pred pisca postavijo številna vprašanja. Glavno in najbrž najtežje je: kako začeti? Diplomska naloga se mora začeti z idejo: »Kaj si želim pisati?« oziroma »Katero področje me zanima?« Morda najboljša ideja je, da prebrskate med obstoječimi diplomskimi nalogami in morda na tak način dobite kakšno idejo za pisanje.

Izbira teme je bistvena – pravilen izbor pa lahko močno olajša pisanje. Tema, ki nas zanima, nam bo šla prav gotovo »lažje od rok«. Nato se začne proces zbiranja informacij. Pomembno je, da je na izbrano temo dovolj ustrezne literature, vendar to v svetu, kjer je informacija tako bistvenega pomena, ne bi smela biti težava. Z izdelanim konceptom sledi izbor primernega profesorja, ki vas bo znal ustrezno usmerjati. A največja ovira je šele pred vami. Kljub ogromnemu številu informacij in dogovorjenim konceptom mnogi obsedijo pred ekranom, tuhtajoč, kako svoje ideje spraviti na papir. Najbolj enostaven nasvet je: začnite pisati. Čeprav je ideja banalna, je ravno ta korak najpomembnejši. Ko enkrat začneš, se koščki sestavljanke sestavijo veliko lažje! S čim začeti? Z najlažjo zadevo. Ta bo v vas spodbudila navdušenje in vam dala (pre)potrebno samozavest.

Kaj sploh je diplomska naloga?

Diplomska naloga je samostojno pisno strokovno delo, v katerem pisec pod vodstvom nekega mentorja obdela izbrano temo. Diplomska naloga naj bi bila razdeljena na uvodni in osrednji del ter na sklep, kar je sicer odvisno od fakultete in obravnavanega problema.

V uvodnem delu je predstavljen predmet obravnave, na problem vezani cilji ter raziskave na tem področju. V tem delu pisec predstavi še metode za obravnavo teme in strukturo diplomske naloge. Uvod naj ne bi bil predolg.

Osrednji del je razdeljen na teoretičen in analitičen del. V teoretičnem delu pisec predstavi različne poglede na izbrano temo in izhodišča, na katerih temelji analitičen del. V njem pisec problem najprej vsestransko opiše ter ga nato analizira. Postavljene hipoteze preveri in jih na koncu potrdi ali ovrže.

Spoznanja in sklepne misli pisec strne v sklepu diplomske naloge. V zaključku ugotovi, ali so cilji doseženi, in ali je hipoteza potrjena ali ovržena. Sklep je plod avtorskega dela.

Tekst:Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.