Delo ob študiju – kako najti najboljšo zaposlitev

Pri iskanju dela ob študiju morate najprej sebe vprašati o tem, kaj pravzaprav želite. Študentsko delo je oblika izredno fleksibilne zaposlitve, ki vam omogoča nekaj, kar boste pri redni zaposlitvi težko našli; in sicer, da imate relativno močno pogajalsko pozicijo nasproti delodajalcu.

Ker je študentsko delo za delodajalca zelo iskan način dela, delodajalcu namreč ni treba plačevati visokih prispevkov in sklepati pogodb o zaposlitvi, je iskalcev tovrstnega dela relativno veliko. Študent kot ponudnik svoje delovne sile prav tako na delodajalca ni vezan z nobeno pogodbo in lahko delovno razmerje hitro prekine in si tudi relativno hitro najde drugo delo prek agencij, ki to ponujajo. Če delate kot študent, predvsem, če je vaše študentsko delo takšno, da ne zahteva velike specializacije ali posebnih veščin, obstaja velika možnost, da vas bo delodajalec odpustil, ko vam preneha status oz. takoj, ko vas ne bo več potreboval. Bodite hitrejši od njega in vzemite fleksibilnost zaposlitve kot vašo prednost; tudi vi lahko odidete takoj, ko najdete boljšo ponudbo ali ko dela ne potrebujete več.

Ko iščete študentsko delo, zato najprej vprašajte sebe, kaj pravzaprav želite. Najprej, koliko sploh lahko delate oz. za kakšen delavnih se lahko dogovorite z delodajalcem, ne da bi to ogrožalo vašega študija. Drugič, ali iščete delodajalca za dolgoročno sodelovanje ali le za priložnostni zaslužek? Tretjič, kaj vam je pri študentskem delu pomembnejše: izkušnje ali denar? Še posebej to zadnje vprašanje je pomembno pri odločitvi o iskanju ustreznega dela ob študiju. Študentsko delo, ki vam nudi izkušnje na področju vaše strokovne izobraženosti, je nedvomno več vredno, kot tisto, ki ga opravljate le za denar. Če vam finančno stanje to omogoča, je zato najprimernejše iskati študentsko delo na področju vašega izobraževanja. V primeru takšnega dela boste tudi pripravljeni več žrtvovati; pripravljeni boste sprejeti daljši delavnik in se truditi za delovno uspešnost, dobro ime in dolgoročno sodelovanje. Takšno študentsko delo vam bo namreč prineslo pomembne delovne izkušnje, ki vam bodo služile tudi takrat, ko ne boste več študenti in se boste prvič soočili s pravim trgom dela.

V nasprotnem primeru, če vam študentsko delo pomeni zgolj zaslužek, pa se za vrsto dela odločate po drugih kriterijih. Iščite delo, ki vam ustreza glede na delovnik: redno ali priložnostno, zgolj ob vikendih, nočno, popoldansko ali dopoldansko delo. Iščete lahko študentsko delo, ki se izvajaj od doma, na terenu ali pa v fiksnih prostorih podjetja. Pomemben kazalec je seveda urna postavka ali plačilo. Razmišljate pa lahko tudi o tem, kakšno delo ustreza vašemu telesnemu počutju. Če na faksu in doma mnogo sedite, si morda želite delo, ki vas fizično malo razgiba. Če pa mnogo pohajate in redno hodite ali kolesarite na fakulteto ali se sploh športno aktivni, pa mogoče raje izberite študentsko delo, ki ga opravljate sede.

Ko enkrat ugotovite, kakšno študentsko delo iščete, ni nič lažjega, kot ga najti. Usedete se pred računalnik in pobrskate po spletnih straneh, kjer se išče študentsko delo, največjo bazo študentskih oglasov pa dobite le en klik stran – na naši podstrani Zaposlitve. V mislih imejte kriterije, ki so pomembni za delo, ki ga iščete. Prebrskajte nekaj ponudb, zavrtite nekaj telefonskih številk, pošljite kakšen življenjepis in kmalu boste našli delo, primerno za vas.

Tekst: Nika ČeraničKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.