Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Deathstars in Marionette v Gala Hali

15. marec 2012 je in prenovljena Gala Hala gosti gothic dark horror iz Švedske imenovan Deathstars. Le ti so se zadnje dva meseca potepali na turneji skupaj z Reimnstain, sedaj pa je njihov čas za glavno odrsko luč.

Podporo jim sedaj dajejo Marionette, mlad Švedski melodic death metal bend. Fantje prav tako mladega videza so bili v svojih začetkih močno pod vplivom japonske visual-kei scene. Gre za gibanje pri mladih japonskih glasbenikih, ki je karakterizirano z uporabo make-upa, detajliranih košatih pričesk in razkošnih oblačil. Na tak način so si z ustanovitvijo leta 2005, s povprečno starostjo 16ih let, kaj hitro ustvarili ime. Decembra 2011 je izšel najnovejši album Nerve. Ena od zanimivosti albuma je ta, da je izšel v lastni režiji in v individualno štetih visoko resolucijskih digi-paketih, ki vsebujejo nikoli prej videne fotografije in bonus gradivo. Kitarist in ustanovitveni član Aron Parmerud izdajo komentira s tem, da album vsebuje najmočnejše in najbolj raznoliko gradivo do zdaj ter, da je bilo kar nekaj časa vloženega v odločitev, kako na najboljši način projekt predstaviti publiki. S pomočjo Gustava Sazesa iz Abstrata design (Arch Enemy, Firewind) so na koncu le dosegli želeno podobo.

Vse skupaj pa so v četrtek zvečer tudi dobro predstavili. Prenovljena dvorana Gale Hale ob njihovem nastopu sicer še ni bila zapolnjena, čeprav si tega njihov nastop ni zaslužil. Kot obljubljeno je mladostna ekipa pripravila stilistično in energično polen zalogaj, ki smo ga z veseljem pogoltnili.

Deathstars so Švedski kvintet, ki svoje inspiracije išče v diabolični zmesi industriala in gothica, v veliki meri pa svoj zvok in glas najdejo prav pri Laibach, Rammstein, poznejših The Kovenant, Combichrist, Sisters Of Mercy in mogoče celo pri Marilynu Mansonu in seveda KISS, je svojo pot pričel v začetku tega tisočletja. Njihov značilni trade mark je zagotovo barvanje obraza, temačna odrna obleka in celoten izgled, ki meji na gotski stil oblačenja. Hvalijo se s tremi studijsko izdanimi albumi in sicer Synthetic Generation (2002), Termination Bliss (2006) in Night Electric Night (2009). V letu 2011 pa so v kompilacijo z imenom The Greatest Hits On Earth združili najboljše hite in tudi dve novi skladbi.

Na oder so pristopili v spremstvu nečloveškega cviljenja mladih deklin. Ob zvokih Mark of the gun je kar naenkrat zmanjkalo prostora za dihanje. Mlado in staro je zapolnilo vse proste kotičke pod odrom. Andreasa “Whiplasher Bernadotte” Bergha, pevca metrosexualnega videza so nenehno oblegali nalakirani prsti, ki so se dvigali iz šopa razbrzdanih oboževalk. Basist Jonas “Skinny Disco” Kangur je imel videz mrtvega trola z dredami daljšimi od lastne kitare. Mlado meso skupine pa je kitarist Eric “Cat Casino” Bäckman, ki bi si ga v zaporu zagotovo podajali, kot napihljivo ovčko. Fantina ima žnablje kot Julija Roberts, kitaro sestavljeno iz srebrnkastih bleščic in poleg tega, na odru ponosno razkazuje v prsni koš vtetovirano srce. Celoten nastop je bil bliskovit, energičen in v fetish slogu, saj so ob zaključku skoraj vsi člani benda ostali brez majic. Sredi nastopa je pevčeva kapa nekako zaplavala med občinstvo ob čem je humorno zagrozil z: “Vrnite mi kapo, drugače bom seksal z vašimi starši.”.

Odličen večer, ki bi ga konec koncev lahko poimenovali kar ženski metal večer. Za zaključek poskrbi Erik, ki samovšečno oblizne svojo trzalico in jo zaluča med razigrana dekleta.

Celotno fotogalerijo s koncerta pa že najdete na Infosceni.

Tekst: Maša Mlakar
Foto: Anja Ivanovič