Darujte kri! Rešujte življenja!

Ob dnevu slovenskega krvodajalstva Rdeči Križ Slovenije poziva vse na darovanje krvi. Le to zna namreč marsikateri nesrečni zgodbi zapisati srečen konec.

Osnovna naloga Rdečega križa Slovenije na področju krvodajalstva ostaja motiviranje krvodajalcev, pridobivanje novih krvodajalcev, ohranjanje obstoječih in organizacija krvodajalskih akcij. Osrednja naloga v letošnjem letu je vključevanje mladih v program krvodajalstva, ki bo v prihodnje nosilec programa nacionalne preskrbe s krvjo v Republiki SLoveniji.

Leta 1945 je bil v Ljubljani ustanovljen transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa so v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. 1953 so uvedli brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da Rdeči križ Slovenije organizirano izvaja krvodajalske akcije že 55 let. Krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov. Letno daruje kri več kot 97.000 krvodajalcev, ki zdravstvu zagotovijo več kot 42.000 litrov krvi.

Posebej so pri Rdečem Križu ponosni na tisoče krvodajalk in krvodajalcev in na 2.600 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije, ki letno opravijo preko 26.000 prostovoljnih delovnih ur na področju motiviranja ljudi za darovanje krvi, informiranja ter spodbujanja prostovoljnega krvodajalstva ter pomagajo območnim združenjem Rdečega križa pri organizaciji krvodajalskih akcij na lokalnem nivoju. Skupaj s prizadevnimi organizatorji in transfuzijsko službo si tako prizadevajo za nemoteno izvajanje programa nacionalnega pomena.

V Ljubljani lahko darujete kri vsak delovni dan na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, od 7. do 15. ure, ob četrtkih pa do 17. ure. V Mariboru lahko darujete kri vsak torek v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Ljubljanska 5, od 7. do 18. ure. V Izoli lahko darujete kri vsak torek na transfuzijskem oddelku SB Izola, Polje 35, od 8. do 12 ure, četrtek od 8. do 16.30 ure in petek od 8. do 10. ure. V Novi Gorici lahko darujete kri vsak torek na transfuzijskem oddelku SB Nova Gorica, Ulica padlih borcev 13, od 8. do 12. ure ter 14. do 16. ure, in petek od 8. do 12. ure. V Trbovljah lahko darujete kri vsak četrtek na transfuzijskem oddelku SB Trbovlje, Rudarska 7, od 6. do 9. ure. V Celju lahko darujete kri vsak ponedeljek, torek in sredo na transfuzijskem oddelku SB Celje, Oblakova 5, od 7.30 do 10.30. ure. Na Ptuju lahko darujete kri vsak ponedeljek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB dr. Jožeta Potrča, Potrčeva 23-25, od 7. do 11. ure. V Slovenj Gradcu lahko darujete kri vsak torek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB Slovenj Gradec, Gosposvetska 3, od 7. do 9. ure. V Murski Soboti lahko darujete kri vsak ponedeljek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB Murska Sobota, Rakičan, od 7. do 11.30 ure. V Novem Mestu lahko darujete kri vsak torek in četrtek na transfuzijskem oddelku SB Novo Mesto, Šmihelska 1, od 7. do 10.30 ure. Na Jesenicah lahko darujete kri vsak torek na transfuzijskem oddelku SB Jesenice, C. Maršala Tita 113, od 7. do 12.00 ure.

Verjemite, trenutek je dovolj, da se zgodi katastrofa. Pomagajmo preprečiti čimveč katastrof.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.