Dancehall postaja popularen tudi pri nas

Mnogi ste verjetno že slišali in zaplesali ob melodijah in ritmih dancehall glasbe, ne vedoč, kaj vse ta glasba pravzaprav obsega in predstavlja. Sean Paul in Shaggy sta le ena izmed tistih glasbenikov, ki sta jo približala evropski glasbeni sceni. A dancehall je mnogo več kot le klubska glasba. Je del jamajške kulture, izraz mišljenja in način gibanja, ki se je iz jamajškega geta preselil na plesišča povsod po svetu. O dancehallu smo se pogovarjali z Mayo Weber, članico plesne skupine Meneo, ki med drugim to zvrst plesa tudi poučuje.

Pozdravljena Maya, dancehall je v Sloveniji nekaj novega. Začel se je poučevati šele prejšnje leto. Kaj dancehall pravzaprav je?
®ivjo. Dancehall je lahko marsikaj. Najbolj preprosto povedano pa je to zvrst plesa in glasbe z Jamajke. Ples se je razvijal sočasno z glasbo in je že konec devetdesetih, predvsem pa v zadnjih nekaj letih postal del tudi evropskega plesnega podija. Kot ples je zelo raznolik, v njem je čutiti vpliv predvsem hip hopa in afriških plesov. Primeren je za vse, tako da ga lahko plešejo moški, ženske, mladi pa tudi malo starejši. Za vsakega se naJde nekaj.

Če se ne motim, si zaenkrat edina vaditeljica dancehalla v Sloveniji. Kje si se naučila tega plesa in kaj tebi osebno pomeni?
Pri nas je nekako navada, da se dancehall povezuje z reggaetonom in obratno, tako da sem dancehall spoznala že kar nekaj let nazaj, ko sem pričela plesati reggaeton. Kar nekaj let sem preživela ob gledanju dancehall videov na internetu in poplesavanju po dnevni sobi, saj v Sloveniji do lanskega leta, žal, ni bilo tečaja dancehalla. Leta 2009 sem se odpravila v Barcelono, kjer sem se eno leto intenzivno izobraževala v plesu. Tam je resnično veliko »plesne ponudbe«, poleg tega pa tudi veliko tujih učiteljev pride tja, zato imaš res veliko možnosti, da se učiš od dobrih in tudi od najboljših.

Dancehall je ne samo plesno, ampak tudi vsebinsko izjemno bogat ples, saj z vsakim gibom, korakom pa tudi glasbo odraža svojo specifično kulturo, način življenja in pogled na svet. Več ko veš o dancehallu, bolj ko spremljaš dogajanje, korake in glasbo, bolj te prevzame. Dancehall je ples, ki vsaj meni, vzbudi zelo močne čustvene in telesne reakcije. Je ples za telo in dušo.    

In kakšen je odziv v Sloveniji? Postaja dancehall tako popularen kot je na primer v Franciji, Angliji ali Španiji?

Dancehall je v Sloveniji precej nepoznan ples. Po navadi ljudje ne vedo, kaj to je. Mene sicer to nič ne moti, saj ni moj namen ta, da dancehall postane neka nova zumba ali pa nekaj, kar bo moderno eno sezono, naslednjo pa ne. Iz svojih izkušenj lahko povem, da je na moje tečaje hodilo nekaj punc, ki so bile velike ljubiteljice dancehalla že od nekdaj, nekaj pa se jih se vpisalo tudi čisto iz »firbca«. V vsakem primeru pa smo se imele zelo dobro. Mislim, da se je med nami vzpostavila neka majhna dancehall skupnost, ki čaka na nove člane.

Kje se lahko spoznamo s tem plesom oz. kam se lahko vpišemo na tečaj?

Za naslednjo sezono nisem še nič konkretno dogovorjena, razen za tečaj preko organizacije Šou Šport v Ljubljani. Za termine in vse ostalo pa bo ob začetku sezone jeseni obveščanje potekalo na njihovi spletni strani ali info točki. Za morebitne ostale tečaje pa svetujem vsem, da malo pobrskajo po internetu.

Je ples namenjen le dekletom? Kako ponavadi potekajo treningi?

Kot sem povedala uvodoma, je dancehall namenjen vsem, čeprav so fantje malce bolj sramežljivi, tako da na tečaje in delavnice hodijo predvsem dekleta. Lahko se pleše tudi v paru, ampak to je že neka specifična veja dancehalla. Vsekakor pa za obiskovanje tečaja ni potrebno nikakršno plesno predznanje, saj se na tečaju poskušamo vsega naučiti.
Treningi sicer nikoli ne potekajo enako, so pa ponavadi sestavljeni iz ogrevalne koreografije, temu nato sledi ogrevalni del, ki je poleg razteznih vaj, zelo plesno naravnan – ponavadi so vanj vpeljani tudi koraki, ki bodo sestavljali koreografijo, saj sem ugotovila, da je to za tečajnike bolj učinkovito in tudi bolj zabavno. Nato sledijo vaje za moč, koreografija in pa na koncu še streching.

Če se ne motim, ste z dekleti, katere so obiskovale tečaj v prejšnji sezoni, tudi nastopale?

V sklopu letošnjega tečaja se je izoblikovala tudi skupina punc, ki so imele do sedaj dva nastopa. Jaz sem poskrbela za koreografijo, glasbo in kostume, nato pa sem jih na treningih pripravila na nastop. Sama ne nastopam z njimi, saj sem mnenja, da mora biti tistih nekaj minut vsa pozornost namenjena njim in temu, kar pokažejo same.
 
 
Večina povezuje dancehall z reggaetonom. Obe sta karibski zvrsti plesa. Kakšna je pravzaprav razlika?
Da, to se žal dogaja precej pogosto, saj veliko deklet v sklopu svojega poučevanja reggaetona vpeljuje tudi dancehall, vendar predvsem kot glasbo, ne pa kot ples, saj se niso izobraževale na tem področju. Kot sem sama opazila je to povzročilo neko kolektivno zmedo med ljudmi o tem, kaj je eno in kaj drugo. Sama plešem tudi reggaeton, tako da ne favoritiziram enega plesa pred drugim, vendar želim pojasniti, da razlika vendarle obstaja… Reggaeton kot ples predvsem izhaja iz izoliranih gibanj določenih delov telesa, se pravi, da premikaš le en del telesa (na primer boke ali prsni koš, pri čemer se drug del telesa ne premika). Je tudi malce bolj trd ples, medtem ko je dancehall bolj mehak in nima poudarka na izolacijah. Poleg tega so za dancehall značilni specifični koraki s svojimi lastnimi imeni, kar ga naredi še toliko bolj zabavnega. Ravno zaradi tega je za dancehall res potrebno veliko izobraževanja, saj se nenehno spreminja in razvija, zato je potrebno slediti novostim, se pravi novim korakom, novi glasbi itd. Obstaja pa seveda tudi nekaj podobnosti med obema plesoma, kar pa je vpliv afriških plesov in pa hip hopa.
Kdaj se tečaji ponovno pričnejo?
Zaenkrat imam potrjen tečaj preko Šou Športa v Ljubljani, ki se prične z novim šolskim letom. Bo pa pred začetkom teden odprtih vrat, tako da vabim vse, da se ga udeležijo in ugotovijo ali je to prava stvar zanje.
Hvala Maya, želim ti veliko plesnega uspeha tudi v naslednji sezoni.
Hvala vam. Se vidimo na tečaju.
 
Tekst: Aleksandra GačiæKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.