Dan za dnem o zabavah in študiju

Strast do potovanja čutim že od nekdaj. Spoznavanje drugih kultur in načinov izobraževanja le še toliko bolj. Ker rada potujem in spoznavam svet okoli sebe in ker sem si že od nekdaj želela študirati v tujini, sem se neverjetno razveselila obvestila naše fakultete, že na samem informativnem dnevu, da imamo tudi mi, naši Visoki šoli za varstvo okolja v Velenju možnost študija ali obvezne prakse na Norveškem ali na Islandiji. Ob prijavi sem bila izbrana za opravljanje prakse na Norveškem in tam preživela tri mesece. En sama velika zabava in dogodivščina. Res, če ne verjamete, poizkusite.

Naj malo osvežim 2010 spomin. Na Norveškem je praksa potekala skupaj s predavanji. Le-ta so potekala vsak dan, da pa dnevi niso bili preveč enolični in samo teoretični, smo večkrat izkusili tudi terensko delo. Podobno kar počnemo tudi pri nas na šoli v Velenju in po vsej Sloveniji. Na predavanjih so nas profesorji ogromno naučili. Pri enem izmed predmetov je profesorica zaradi narave predmeta združevala teorijo s prakso. Tako smo najprej dobili teoretično podlago o tem, kar smo kasneje prenesli v praktični del, zaradi česar je bilo terensko delo veliko lažje, prav tako pa so bile lažje vaje, ki smo jih delali na računalniku. Združevanje teorije in prakse, ter terenskih vaj, je zmagovita kombinacija. Vse to na naši šoli v Velenju združujemo in verjamem, da s širjenjem dejavnosti in s pridobivanjem mednarodnih izkušenj v sklopu Norveškega finančnega mehanizma bo to še vse bolj prišlo do izraza tudi na naši šoli.  Profesorji znajo resnično animirati na Norveškem. Ob koncu določene teme so pripravili tudi kratko in poučno igro o tem, kar so nam razložil na predavanjih. Tako smo si lahko bolj živo predstavljali, kako stvari potekajo v naravi in s tem naše znanje še bolj utrdili. V norveškem izobraževalnem sistemu ves čas potekajo različni projekti bodisi profesorjev bodisi študentov, v katere smo bili vključeni vsi, ki smo v tistem času opravljali prakso. Tako smo lahko konkretno v praksi  spoznali, kako poteka delo na terenu. Tako s predavanji kot s terenskim delom smo si nabrali veliko izkušenj, ki nam bodo nekoč zagotovo prišle prav, saj vsaka izkušnja od zunaj pride prav in je veliko vredna, še posebej pa, če je lahko deliš z drugimi.  Poleg znanja pa sem na Norveškem pridobila tudi veliko prijateljski in medkulturnih izkušenj.  Norvežani so zelo zadržani in nikoli ne pristopijo prvi k osebi. A ko jih bolje spoznaš, ugotoviš, da so zelo prijazni in vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Veliko Norvežanov je ponosnih na dejstvo, da je šolstvo brezplačno in s tem dostopno za vse. Vsi se trudijo za kvaliteto šolstva in izobraževanja. Način življenja se ne razlikuje kaj dosti od našega v Sloveniji, vendar pa je Norveška zaradi svojega visokega življenjskega standarda precej draga za »Nenorvežane«, za nas ostale Evropejce.  Če nekako tudi potegnem zgodbo, črto leta 2010, mi vsekakor ni žal, da sem se odločila za prakso v tujini, saj mi je ta izkušnja prinesla veliko pozitivnega. Naučila in spoznala sem veliko stvari, ki mi bodo prišle prav tako pri študiju kot na drugih področjih. Poleg tega sem spoznala ljudi iz različnih držav ter del norveške kulture in jezika, česar na obvezni praksi pri nas ne bi imela priložnosti doživeti. Misliti in delati v tujem okolju je posebno doživetje in v letu 2011 takšnih posebnih doživetij želim tudi vam.  Janja SterleKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.