Dan boja proti okupatorju

V Sloveniji 27. aprila praznujemo dan boja proti okupatorju. Na ta dan naj bi bila leta 1941 ustanovljena Osvobodilna fronta (OF), a je bila v resnici ustanovljena dan prej, 26. aprila.

Dan boja proti okupatorju v Sloveniji praznujemo od leta 1992, prej pa se je ta praznik imenoval dan Osvobodilne fronte. 26. aprila leta 1941 so se tako v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani sešli predstavniki Komunistične partije Slovenije Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, sokol Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar.

Organizacije, združene v Fronto za svobobo, bodo ob 12.00 v prestolnici pripravile protifašistično manifestacijo.

Sprva je bilo v veljavi ime Protiimperialistična fronta, po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 pa se je preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvala k oboroženemu uporu.

Za Slovence je dan boja proti okupatorju predvsem dan, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem.

Slovesnosti in prireditve ob prazniku po Sloveniji potekajo že od petka, osrednja slovesnost pa bo zvečer v Cankarjevem domu, kjer bo slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor. Slovesnosti se bodo udeležili tudi predsednik države Danilo Türk, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan ®ekš ter državni sekretar v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.