Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Crippled Black Phoenix v Ch0 predstavili svojo edinstveno glasbo

Crippled Black Phoenix, angleška zasedba, ki se nerada uvršča v kakršenkoli glasbeni žanr, se je 1. aprila ustavila v ljubljanskem Channel Zero. Sami opisujejo svojo glasbo kot popolnoma svojstveno kategorijo, temelječo na lastnih izkušnjah in znanju, pridobljenem skozi leta igranja in koncertiranja.

Člani banda so uveljavljeni glasbeniki, ki so pred projektom Crippled Black Phoenix igrali v zasedbah kot sta Mogwai in Portishead.
Sedem glasbenikov je na oder stopilo pet minut čez pol deseto zvečer in do polovice poln klub na Metelkovi spravilo v dve in pol urno ekstazo. Pevčeva nenavadna karizma in njegova desna dlan, večinoma stisnjena v pest, kitarska agresija Karla Demata, suverenost Justina Grevesa, nekoliko manj opaženi basist, bobnar in klaviaturist, ter Miriam Wolf, ki v sprednji vrsti na odru nekoliko bolj nežno zaključuje podobo banda, vpetega med (vsaj navidezno) dodelan odrski nastop in nujno potrebno steklenico Jack Danielsa. Kljub temu, da na odru menda ne veljajo za najbolj komunikativen band, je bila njihova interakcija z občinstvom ravno prav odmerjena, da se je Channel Zero sprostil in se v njihovi družbi počutil zaželeno ter domače.

Zanje povsem običajno dolg repertoar, ki ga iz koncertov kakšnih drugih skupin nismo ravno vajeni, je obsegal vse od starejših pesmi, ki jih na koncertu niso igrali že leta (When You’re Gone), pa do tistih iz zadnjega albuma ‘(Mankind) The Crafty Ape’. Najbolj so presenetili ravno z When You’re Gone, saj jo po lastnih besedah na tej turneji igrajo po šestih letih; največji odziv pa je požela zaključna Burnt Reynolds, s katero so iz vseh prisotnih grl izvabili petje, ki je odmevalo tudi po tem, ko se je skupina iz odra že poslovila. Za bis je bil glavni mikrofon prepuščen Karlu, ki se je končno malo omehčal, ter se iz na videz agresivnega kitarista spremenil v pravega zabavljača.

Crippled Black Phoenix Channel Zero

Naelektreno ozračje in ravno prav glasno ozvočenje, kot se tak koncert tudi spodobi, sta krasno zaokrožila celoten dogodek. Na trenutke se je morda bas izgubil med rjovečima kitarama, vendar to ne pokvari izkušnje za katero sem prepričana, da jo bomo prisotni pomnili še kar nekaj časa.

Setlista:
Troublemaker
Fantastic Justice
The Heart of Every Country
Get Down and Live With It
When You’re Gone
A Letter Concerning Dogheads
The Brain / Poznan
Of A Lifetime
Laying Traps
Born In A Hurricane
Release The Clowns
A Suggestion (Not A Very Nice One)
444
Whissendine
We Forgotten Who We Are
Rise Up And Fight
Burnt Reynolds

Več fotografij s koncerta pa si lahko že ogledate v Infosceni.

Foto in tekst: Manja Črep