ColdCut v Festivalni dvorani

V soboto smo bili priča nastopu angleških gurujev v Festivalni dvorani, elektronskemu dvojčku imenovanem ColdCut.

Dvojček sestavljata Matt Black – računalniški programer ter bivši učitelj umetnosti Jonathan More, katera sta se spoznala na takrat še piratski radijski postaji KissFM in tam tudi ustanovila eno najboljših elektronskih radijskih oddaj Solid Steel, ki letos praznuje 20 let svojega obstoja. Leta 2000 sta jo zaradi preveč skomercializirane politike preselila v BBC London Live, kljub temu da je bil njun glavni namen internetna postaja.

Vendar pa očitno tudi velika imena ne pogojujejo dobre organizacije, saj smo pred vhodom v Festivalno dvorano opazili zgolj peščico ljudi, da ne omenjamo težav z akreditacijami.
Najverjetneje je težava tudi v nepripravljenosti slovenske publike na takšne dogodke, morebiti zaradi finančne plati, morda pa zaradi nerazvitosti breakbeata oziroma drum&bassa, kar se zadnje čase tudi močno pozna v praznih underground klubih v Ljubljani. Kajti ob pričetku nastopa ColdCut je bilo v dvorani zbranih dobrih sto ljudi, kar pa seveda ni preprečilo izvajanja odlične glasbe, ki se je začela s hip-hopom in se pomešala z elektronskim rockom. Nadaljevalo pa se je z odličnimi drum&bass remixi, se malo umirilo s chill-out breakom in se za zaključek razvnel z malo bolj energijsko napetimi komadi kot je remix House of Pain »Jump around« in Rage against the machine v elektronski preobleki seveda. Celotno dogajanje je spremljal temnopolti Mc ki je bil nadvse navdušen nad slovenskim rumom in je bil tako kar židane volje.
After-party se je nadaljeval v K4, kjer pa je bilo ravno tako malo ljudi, tako da se je kmalu veliki floor zaprl in se je samo še na malem flooru vrtel dub step.

BIOGRAFIJA

ColdCut je glasbena skupina ki je vplivala na mnogotere izvajalce, med drugim pa so začetniki posluževanja »cut-up teorije« v elektronski glasbi. Ta metoda je s strani kritikov imenovana tudi cut&paste, se pravi kopiranje raznih izvlečkov v zelo raznolikih komadih, tako da se največja umetnost ne kaže v izvirnosti temveč v kompenzaciji teh raznih izrezkov.
Ta teorija pa se je v literaturi oblikovala že stoletja in jo je uporabljal tudi W.Shakespeare s tem ko je besedam zamenjeval vrstni red. Leta 1993 sta člana gostujoče skupine ColdCut poskušala izraziti svoje mišljenje in nakazati svojo metodo z albumom Philosophy in z njo vskočila tudi v založbo Ninja Tune, katere ustanovitelja sta bila med drugimi sama in v njej še zmeraj aktivno sodelujeta.

Ustanovila sta tudi svojo televizijo imenovano CCTV (Coldcut tv), dobila sta mnogo nagrad, med drugimi za Best Specialist Show, Producers of the Year…
Veliko albumov in singlov je prišlo med UK Top 40. Ker njihovi nastopi temeljijo tudi na VJ-anju sta naredila tudi svoj lasten software program Vjamm. Aktivno sta sodelovala tudi v političnih kampanjah v projektu Ameriških volitev 2004, ko je bilo na revusa.net mogoče sneti  za 12Gb posnetko o ameriški politiki v zadnjih štiridesetih letih. Poleg političnih pa sta ustvarila tudi mnogo manjših projektov kot je piratetv.net v obliki gverilnega netcastinga. Tam sta gostila mnogo gostov kot so Radiohead , Lee Scratch Perry , Mad Professor. Največja inspiracija ColdCut-a je Steinski.

Tekst: ®iga FlajsKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.