Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Chris Rea prvič nastopil v Sloveniji

Slovenijo je 22.2.2010 prviè v svoji 32 let dolgi trajajoèi karieri obiskal Chris Rea, za katerega lahko z gotovostjo trdim, da kljub svojim 58 letom ¹e vedno spada v sam vrh glasbenih ustvarjalcev.

Chris je svojo glasbeno kariero zaèel leta 1978, ko je izdal debitantski album imenovan Whatever Happened to Benny Santini?, skladba Fool (If you think it’s over) pa je v hipu postala uspešnica in se povzpela na vrhove glasbenih lestvic ameriškega trga. Šele nekaj let kasneje, natanèneje v letu 1985, ga je opazila britanska publika, leto zatem pa je ¾e nastopil pred 95.000 tisoè glavo mno¾ico na Irskem skupaj s skupino Queen. Najveèji uspeh je do¾ivel ob izidu albuma The Road to Hell (1989) in istoimenski rock baladi, ki še danes velja za najbolj prepoznavno skladbo Chrisa Ree po vsem svetu. Do sedaj je izdal 24 albumov in jih prodal v veè kot 30 milijonih izvodov. Za prelomnico v Chrisovem ¾ivljenju velja diagnoza raka na trebušni slinavki, ki so mu ga zdravniki diagnosticirali leta 2001. Po konèanem izjemno zahtevnem in boleèem zdravljenju, je Rea premagal bolezen in se na oder vrnil popolnoma drugaènih naèel in vrednot. Zaèel je posegati po bluesu in v duhu te zvrsti je nastal tudi prvi tak album Dancing Down the Stony Road (2002). Zadnji aktualni album Still Got So Far to Go: The Best of Chris Rea je bil izdan jeseni preteklo leto, v sklopu istoimenske turneje pa je obiskal tudi Slovenijo.
Chris Rea je kljub svojemu slovesu prodal razmeroma majhno število vstopnic – pribli¾no za dobro polovico male dvorane Hale Tivoli. Obiskovalce je ogrel Paul Casey, ki je s svojim simpatiènim irskim naglasom ustvaril sprošèeno vzdušje in pozval gledalce k nakupu svojega albuma. Po dobrih štiridesetih minutah se je na oder povzpel Rea in po¾el buèen aplavz. Iz svojega neverjetno obse¾nega opusa je za ljubljanski koncert izbral nekaj svojih starejših uspešnic (Josephine, The Road to Hell, On the beach, Let’s dance), pridru¾ile pa so se jim še nekatere novejše skladbe, tudi z zadnjega albuma. Sama scenografija je bila enostavna in skromna, na odru pa mi je uspelo našteti 14 kitar. Èe je bil gledalec pozoren je lahko opazil tudi, da je Rea po vsaki odpeti pesmi zamenjal kitaro.
Nastop Chrisa Ree je bil zagotovo eden redkih koncertov, na katerem je imela slovenska publika prilo¾nost v ¾ivo slišati mojstra, ki je iz kitare izvabil tako neverjetne zvoke, da je nekaj obiskovalcev njegove solistiène izvedbe spremljalo celo odprtih ust! Resnièno si ¾elimo še veliko podobnih koncertov.
Veè fotografij naše fotografke Mojce Peternelj pa si poglejte v Infosceni.
Tekst: Katja Šadl
Foto: Mojca Peternelj