Celulit – miti in resnice o celulitu

Imate celulit? Niste edini! Ta estetska napakica na neki točki življenja prizadane skoraj 90 % žensk. Tudi ženske, ki so drugače vitke in fit.

A čeprav je celulit tako pogosta nadloga, da o njej čivkajo že vrabčki na strehi, žal o njemu še vedno obstaja ogromno napačnih informacij.

Kamorkoli pogledate, lahko najdete kup mitov in “babjjih čenč” o tem, kaj celulit sploh je, kako nastane, pa tudi o tem, kako se ga znebiti. Preden torej za celulit okrivite vse po vrsti in zapravite celo premoženje za njegovo odstranjevanje, si raje preberite pravo zgodbo, ki stoji za to veliko nadlogo.

Mit: Celulit nastane zaradi nabiranja strupov v telesu

Obstaja cela vrsta anticelulitnih pripomočkov, ki trdijo, da pomagajo pri odstranjevanju nečistoč in strupov iz telesa. A znanost žal ne potrjuje ne učinkovitosti njihovega delovanja, ne trditev, da celulit povzročajo strupi v telesu.

Celulit predstavljajo podkožne blazinice maščobe, ki začnejo potiskati skozi oslabljeno in neelastično vezivno tkivo, pri tem pa na površini kože ustvarijo videz luknjičave, pomarančaste kože. Vezivno tkivo lahko oslabi zaradi številnih dejavnikov: zamaščenosti, staranja in hormonov, pomanjkanja gibanja, nezadostne prekrvavitve, slabšega mišičnega tonusa in tako naprej.

celulit

Resnica: Celulit napada predvsem ženski spol

Prekletstvo žensk se skriva v tem, da imajo na bokih in stegnih več maščobnih zalogic, pa tudi manj podpornega vezivnega tkiva, ki bi vse skupaj “držalo” na mestu. Kolagenska vlakna so pri ženskah razporejena vzporedno, ležijo pa pravokotno na dermis in tvorijo prekate, v katerih se nabirajo maščobne celice. Več maščobnih zalogic se nahaja pod kožo, bolj bodo pritiskale na šibko vezivno tkivo.
Pri moških pa so kolagenska vlakna razporejena v obe smeri pod kotom 45 stopinj, zato tvorijo enakomerno mrežasto strukturo. Zaradi mrežaste razporeditve kolagenskih vlaken je pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren, zato do pojava celulita oziroma jamičastega videza ne pride.

Resnica: Stanje se z leti samo še slabša

Ste vedeli, da ženske v povprečju vsakih deset let izgubijo 2,2 kilograma mišičnega tkiva, pridobijo pa kar 6,8 kilogramov maščobe? Zato ni nič čudnega, da se delež celulita s starostjo samo še povečuje. Pri tem igrajo pomembno vlogo tudi hormoni. S staranjem žensko telo proizvaja manj estrogena, hormona, ki pomaga pri dobri cirkulaciji krvi. Slabši krvni pretok pa pomeni manjšo produkcijo kolagena in razpad starejšega vezivnega tkiva.

Resnica: Krivec za celulit se skriva tudi v vaših genih

Celulit je deden. Če ga imata vaša babica in vaša mama, potem ga boste zelo verjetno imeli tudi sami. Ste vedeli, da obstaja genski test, s katerim lahko preverite, ali imate gensko različico, zaradi katere boste dobili celulit? A mislimo, da test ni vreden svojega denarja, saj smo vam v uvodu že razkrili, da celulit dobi večina žensk. Geni so le majhen košček velike sestavljanke o celulitu. Na njegov nastanek namreč vplivajo tudi način prehranjevanja, ukvarjanje s telesno aktivnostjo, vzdrževanje zdrave telesne teže in tako naprej…

Mit: Celulit napade le neaktivne ljudi s preveliko telesno težo

Da ne bo pomote: če ste pretežki, bo vaš celulit toliko bolj opazen. Več imate maščobe v podkožju, bolj bo pritiskala na vezivno tkivo, bolj bo vaša koža podobna pomarančnemu olupku. A celulit ne prizanaša nikomur in “krasi” ženske vseh oblik in konfekcijskih številk. Imajo ga celo Victoria Secret manekenke, pa čeprav so izredno vitke, telovadijo in se na sploh zdravo prehranjujejo.

Resnica: s telesno vadbo lahko omilite videz celulita

Z redno telesno vadbo celulita ne boste odpravili, lahko pa preprečite njegov nastanek in ublažite videz že nastalega celulita. Celulit nastane zaradi tega, ker vezivno tkivo oslabi in postane neelastično. S tem, ko boste okrepili problematične dele telesa (in zraven pokurili tudi nekaj maščob), si boste naredili veliko uslugo. S telesno vadbo boste pospešili tudi cirkulacijo krvi in okrepili mišice, zato bo vaša koža bolj napeta, celulit pa manj opazen.

Celulit noge

Mit: za boj proti celulitu je najboljša aerobna vadba

Tek ali podobna aerobna aktivnost bo zagotovo pripomogla k temu, da boste shujšali in oblikovali svoje telo, s tem pa bo celulit postal manj opazen. A pravo orožje za bitko proti celulitu so vaje za moč. Omenili smo že, da je za manj opazen celulit nujno potrebno okrepiti mišice, saj bo koža nad mišicami izgledala bolj napeta in čvrsta. S tem pa boste imeli manj luknjic in jamic.

Resnica: neinvazivni postopki za odpravljanje celulita zares delujejo

Laserske terapije in različne masažne tehnike se že več let uporabljajo z namenom, da bi zmanjšale videz celulita. Rezultati so opazni, čeprav žal ne trajni, zato jih je potrebno ponavljati. Zaradi tega pa bo trpela tudi vaša denarnica.

Mit: celulita se lahko znebite z liposukcijo

Liposukcija ne odpravlja celulita! Z liposukcijo se odstranijo maščobe, ki so globoko pod površino kože. Maščobe, krive za nastanek celulita, pa se skrivajo tik pod površino kože. Še huje: tekom liposukcije lahko pride do še bolj neenakomerne porazdelitve maščob, zaradi česar bo celulit še bolj opazen.

Resnica: Obstajajo določena živila, ki “uničujejo” celulit

Prehrana sama po sebi ne odloča o tem, ali boste celulit dobili ali ne. A zdravo, uravnoteženo prehranjevanje z veliko zelenjave in sadja lahko ublaži vnetne procese v telesu in pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Poleg tega poskrbite tudi za zadostno hidracijo telesa, saj bo voda poskrbela, da bo vezivno tkivo močno in napeto. Priporočamo tudi kumarice, paradižnike, redkvice in druga živila, ki vsebujejo veliko vode.

Mit: celulitu se lahko uprete tudi z določenimi oblačili

Res je sicer, da boste med nošenjem posebnih oblikovalnih hlač za telovadbo opazili manj poskakujoče pomarančaste kože, a to je le začasen učinek in učinkovita marketinška poteza proizvajalcev takšnih oblačil. Ko se boste namreč slekli, zelo verjetno ne boste opazili prav nobene spremembe. Nobeno oblačilo ne more zmanjšati videza celulita, v bistvu lahko trdimo ravno nasprotno. Tesna oblačila za oblikovanje postave lahko s tem, da zmanjšajo cirkulacijo krvi in limfe po telesu, videz celulita samo še povečajo.

Resnica: Kajenje vpliva na nastanek celulita

Cigaretni dim dokazano zmanjšuje pretok krvi po žilah, poleg tega pa moti proizvodnjo kolagena. Zaradi tega vezivno tkivo oslabi in se raztegne veliko prej, kot bi bilo to potrebno. Tako, zdaj imate še en dodaten razlog, da končno prenehate s kajenjem.

Resnica: Kvalitetne kreme proti celulitu resnično delujejo

Ženske težave s celulitom pridno izkoriščajo tudi farmacevtska in kozmetična podjetja. Vendar pa je na trgu med milijoni krem le malo takih, ki bi si resnično zaslužile naziv “krema proti celulitu”. Verjemite, da tiste, ki skačejo ven iz katalogov in reklam skoraj zagotovo ne delujejo. Pa vendar tudi pri nas najdemo kakšno od peščice kvalitetnih krem ali podobnih preparatov, verjetno je v tem trenutku najboljša izbira gel CelluHit, ki jo proizvaja uveljavljeno špansko podjetje PostQuam, znano po vrhunski kozmetiki. V Sloveniji jo lahko naročite na spletni strani www.CelluHit.si ali na telefonski številki 031 401 302.

 

 

 

 

 

 

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.