Capoeira v Sloveniji

Verjetno smo že vsi kje videli skupino capoeiristov, ki so z izvajanjem različnih akrobacij in z nenavadnimi inštrumenti kar hitro pritegnili našo pozornost. Capoeira postaja tudi v Sloveniji vse bolj popularna dejavnost.

O tej brazilski plesno-borilni veščini smo se pogovarjali z Urško Habjan predsednico športnega in kulturnega društva Capoeira Slovenija, ki zastopa svetovno znano šolo capoeire Nação Capoeira.

Pozdravljena Urška. Capoeira postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije tudi v Sloveniji. Mnogim pa je še zmeraj neznana veščina. Kaj sploh je capoeira in od kod izhaja?

Capoeira prihaja iz Brazilije, kjer naj bi tudi nastala, čeprav so jo razvili afriški sužnji. Če so jo res razvili in kako so jo razvili ni jasno, saj iz tistega časa, ko naj bi nastala, torej 16. stoletja ni nobenih pisnih virov. Prvi pisni viri so iz 18. stoletja naprej, ko se je pojavila v mestih. Te omembe capoeire so vezane predvsem na policijska poročila in sodbe zapise, ko so tedanje capoeiriste preganjali. Capoeira je bila v tistem času preganjana, zato ker je bila afriška kulturna manifestacija. Danes se capoeiro največkrat opisuje kot plesno-borilno veščino. Velikokrat se pri opisu capoeire uporablja besega jogar, ki pomeni ”igrati”. Tako capoeiristi opisujejo svojo veščino kot igro, čeprav se je danes uveljavila definicija plesno-borilne veščine, saj ima capoeira elemente borilne veščine (udarci-umiki) in ker se izvaja ob glasbi je osnovni korak zelo dinamičen ter tako podoben plesnemu gibanju. Gre za interakcijo dveh plesalcev oziroma borcev. Poleg tega je znotraj capoeire prisotna tudi afriška folklora. Tako ima capoeira elemente plesa, glasbe, borbe in akrobatike.

Se je capoeira dejansko uporabljala kot način borbe? So capoeiristi uporabljali njene elemente tudi  ”zares”?

V zgodovini sta obstajala dva stila. Eden je ta, da se je capoeira uporabljala kot borilna veščina, s katero naj bi se sužnji na brazilskih veleposestvih osvobodili. V tem primeru je bila capoeira preganjana, saj so sužnji elemente capoeire uporabljali drug proti drugemu, nato proti različnim tolpam in navsezadnje proti policiji. Drugi stil capoeire pa je bil vedno razumeljen kot igra oziroma kot sprostitev. V obliki rode se je capoeira izvajala ob spremljavi glasbe in petja. V tem primeru je šlo za namišljeno igro, saj udarci niso bili aplicirani v telo,  temveč je šlo predvsem za tehniko umika.

Kako pa je s tekmovanji? Ali znotraj capoeire obstajajo tekmovanja?

Capoeira se uporablja na tekmovanjih vale tudo, kjer je dovoljeno vse. Na teh tekmovanjih nastopajo tudi capoeiristi, ki poleg znanja drugih borilnih veščin, uporabljajo tudi elemente capoeire. Res pa je da se capoeira kot borilna veščina lahko tudi zlorablja in uporablja v različnih neprijetnih situacijah.

Mnogo študentov se danes odloča za trening capoeire. Kaj capoeira nudi tistim, ki se odločijo spoznati to borilno veščino?

Predvsem to, da je capoeira zelo raznolika, tako da lahko vsak najde nekaj zase. Nekateri capoeiro vidijo kot sprostitev, ob kateri pozabijo študijske obveznosti, drugih pa na primer predstavlja obliko rekreacije. Capoeira je skupinska aktivnost, kjer lahko študentje spoznajo veliko novih ljudi. Hodimo na različne seminarje in predstavitve. Preko capoeire si mnogi razširijo krog prijateljev in poznanstev. Poleg tega je capoeira primerna za premagovanje strahu, saj se ravno preko različnih elementov lahko tega rešimo. Ker se capoeira izvaja v krogu, kjer so prisotni tudi drugi, posledično zmanjšuje sramežljivost, strah pred javnim nastopanjem, s katerim se srečujemo vsakodnevno na različnih področjih. Capoeira ni le zabava in sprostitev, lahko deluje tudi kot neke vrste terapija.

Capoeira v Sloveniji

Komu pa je capoeira sploh namenjena? Rabimo kakšno predznanje? Glede na akrobatske elemente, je potrebno biti polakrobat, da bi začel trenirati?

Capoeira je, kot sem prej omenila, mešanica različnih elementov, zato lahko znotraj nje vsak najde nekaj zase. Vsekakor pa se na treningih učimo najprej osnovne elemente in nato šele bolj kompleksne ter zahtevnejše. Akrobatskih elementov se z rednimi treningi in vztrajnostjo seveda da naučiti. Večina seveda misli, da to ni mogoče, a mnogim je pravzaprav uspelo.

Znotraj capoeire obstaja hierarhija. Kot se da opaziti imajo capoeiristi različne pasove. Kaj to točno pomeni?

Ti pasovi so se začeli podeljevati sredi  19. stoletja, ko se je capoeira institucionalizirala. Za to je bil odgovoren Mestre Bimba (mojster), ki je ustanovil prvo šolo capoeire in naredil sistem hierarhije. Pred tem se je capoeiro učilo skrivoma, saj je bila prepovedana. Kasneje je postaja legalna in razglašena za nacionalni šport. Sprva je bilo tako, da je Mestre Bimba podeljeval medalje in pas, glede na čin capoeirista. Pasove podeljujemo tudi v našem društvu enkrat na leto, ko pride mojster iz Brazilije.

Bi lahko rekli, da preko capoeire spoznavamo del brazilske kulture?

Capoeira je definitivno del brazilske kulture. Pri glasbi se uporabljajo brazilski inštrumenti, in sicer berimbau, ki deluje kot lok, nato pandeiro oziroma tamburin, atabaque, agago ter reco reco, ki je pravzaprav neke vrste raglja. Ob izvajanju capoeire v rodu se prepeva. Te pemi so v portugalščini in opevajo predvsem dogajanje v rodi, značajske lastnosti capoeiristov, velike mojstre capoeire itd. Nekatere pesmi pa sploh nimajo pomembnega besedila, saj je njihov prvotni namen dajati ritem.

Urška, si na podiplomskemu študiju in pišeš doktorat na temo capoeire. Se pravi, da se ne ukvarjaaš le s praktičnim delom, ampak tudi teoretskim. Kako si se za to odločila?

V obdobju, ko se nisem želela redno zaposliti sem se vpisala na podiplomski študij antropologije. To je študij, ki me je vedno zanimal, ampak ga zaradi neperspektivnosti nisem izbrala za diplomski študij. Toda ko sem diplomirala, sem si rekla, da sedaj lahko končno delam nekaj, kar me veseli. Capoeira vsekakor spada pod antropologijo, zato sem se odločila, da združim ljubezen do capoeire, potovanja in študij. Tako sem imala tudi dober izgovor, da se odpotovala v Brazilijo. Tam sem naredila več stvari naenkrat. Trenirala sem, naučila sem se portugalščino, spoznala kulturo in opravila raziskavo za doktorat.

Hvala za izčrpne informacije in veliko sreče pri treningih ter doktoratu!

Hvala vam.

Tekst: Aleksandra GačičKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.