Bushevi pri nas

®ena ameriškega predsednika Laura Bush je že prispela v Slovenijo, kmalu pa se ji bo pridružil tudi mož George Bush.

Dame na razstavo, razpravo in ogled klinike
Laura Bush je v Slovenijo prispela iz Afganistana, ki ga je nenapovedano obiskala v nedeljo, zvečer pa bo na Letališču Jožeta Pučnika pristalo tudi letalo z Bushem. Ta se bo v torek na Brdu pri Kranju udeležil vrha Evropska unija-ZDA, ki ga letos kot predsedujoča EU-ju gosti Slovenija. Zaradi visokega obiska so varnostni ukrepi na ljubljanskem letališču močno poostreni, kot tudi v okolici Brda, kjer bo potekal vrh. Za zdaj še ni jasno, kakšen program čaka Lauro Bush v ponedeljek, saj je njen predčasen prihod v Slovenijo presenečenje.

Za torek je predvideno, da bo skupaj z ženo predsednika Evropske komisije Margarido Souso Uvo Barroso v družbi zaročenke slovenskega premierja Urško Bačkovnik in žene slovenskega predsednika Barbare Miklič Türk obiskala Ljubljano.

Bush že drugič pri nas
Ameriški predsednik George Bush bo z udeležbo na vrhu EU-ZDA v torek že drugič obiskal Slovenijo. Prvič je bil v naših krajih junija 2001 na zgodovinskem srečanju s tedanjim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. To je že tretji obisk kakšnega ameriškega predsednika v Sloveniji – junija 1999 je bil na obisku Bill Clinton.Bush naj tokrat ne bi obiskal Ljubljane, kot jo je Clinton, ampak zgolj Brdo pri Kranju, tako kot je bilo to med vrhom Bush-Putin 16. junija 2001. Varnost bo na najvišji stopnji – v Slovenijo so prileteli ameriški vojaki, odtočne jaške že pečatijo, letališče Jožeta Pučnika je zastraženo.

Ameriški predsednik se bo na Brdu srečal najprej ob 8.50 s slovenskim predsednikom države Danilom Türkom, ob 9.40 pa bo sledil še pogovor s premierjem Janezom Janšo. Potem so predvideni prihodi udeležencev koordinacije Evropske unije na čelu s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Srečanje se bo nadaljevalo s pogovori voditeljev in plenarnim zasedanjem vrha. Ob 14.35 bodo glavni protagonisti spregovorili še na novinarski konferenci. Popoldne bo potekalo v manj uradnem ozračju. Ameriški predsednik si bo ogledal predstavo lipicancev, ob vrnitvi na letališče ob 15.55 pa se bosta s premierjem Janšo srečala še s pripadniki Slovenske vojske, ki so sodelovali v mednarodnih mirovnih misijah.

Zapore prometa
Popolna zapora prometa v ponedeljek, 9. junija, od 18. do 22. ure in v torek, 10. junija, od 13. do 17. ure. bo potekala na A2 Podtabor-Vodice, na glavni cesti Kranj- Mengeš, odsek Kranj – Spodnji Brnik, na regionalni cesti Kranj – Tržič, na odseku Kranj – Kokrica ter na lokalni cesti Polica – Kokrica.

Popolna zapora od ponedeljka, 9. ure, do torka, od 17. ure pa bo potekala na lokalni cesti Kokrica – Brdo – Britof. V tem času je tudi prepovedan promet vseh tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kg in vseh vozil, ki prevažajo nevarno blago.

Od 24. ure v ponedeljek, 9. junija, do 16. ure v torek, 10. junija, bo na širšem območju centra Ljubljane veljala prepoved parkiranja. Prav tako bo za ta vozila prepovedana vožnja na širšem območju centra Ljubljane od torka od 9. do 17. ure. (RTVSLO)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.