Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

BUMfest 2013

V Žalcu so med 18. In 20. januarjem 2013 pod taktirko umetniškega direktorja Dejana Tamšeta že sedmič organizirali mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest.

Z močno podporo občine in sponzorjev ter zveste publike jim je kljub varčevalnim ukrepom uspelo na odru predstaviti zelo kvalitetne izvajalce, ki so napolnili dvorano Doma II. slovenskega tabora do zadnjega kotička. zanimivo je videti tako raznoliko občinstvo, sestavljeno iz vseh generacij in spolov ter enako navdušeno nad videnim.

Lahko rečemo, da je petkov in sobotni program povezoval humor, saj tako nemški Playmobeat in madžarski Strokes Percussion Group v svoje tolkalske nastope uspešno vpletajo humor in veliko mero inetrakcije z obiskovalci. V petek smo torej spremljali tako imenovano »stand-up drumedy« na nemški način, ki jo sestavljajo trije člani z individualnimi stili igranja (in humorja). Zelo dinamičen nastop je navdušil prisotne in prav gotovo se nihče ne bi branil še ure in pol podobnih norčij (in predvsem dobrega bobnanja). Med tem ko so opisani Playmobeat ostali pri klasičnih tolkalih – poleg bobnarske baterije so uporabili še manjše sete, zvonce in seveda lastno telo, pa smo v soboto pri petčlanski zasedbi Strokes videli vse prej kot to.

Madžarski predstavniki za svoje inštrumente raje poskrbijo na bolj »eko« način, saj igrajo na vse od plastičnih zabojnikov za smeti, pa do veder, praznih steklenic piva in plastičnih tub. Ne pozabijo niti na kostume, poleg tega pa so točke zaokrožene v nekakšne skeče, ki od nastopajočih zahtevajo tudi nekaj igralskih sposobnosti, predvsem pa koncentracije,ker mora biti res težko ostajati v ritmu trenutnega komada, ko se ti cela dvorana smeje in navdušeno ploska. Obe skupini sta tudi preizkusili znanje občinstva s testi prepoznavanja zaigranih melodij in podelili nekaj nagrad in lahko rečemo, da sta res dobro opravili svoje delo. Iz dvorane so oba dneva odhajali zadovoljni obrazi in z zagotovostjo lahko trdimo, da jih bomo naslednje leto obiskali tudi mi.

Tekst: Natalija Gajšek
Foto: Lucija Janša