Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Bruc 2011

Gospodarsko razstavišče je tudi v letošnjem letu postalo prizorišče, ki je z vseljubljanskim brucovanjem Bruc 2011 v sredo, 26.oktobra, odprlo sezono študentskih žurov.

S kar nekaj tisoč obiskovalci in od tega kar nekaj stotinami brucov smo končno tudi uradno vstopili v novo šolsko leto. Organizatorji pa bi si zaslužili oceno več kot zadovoljivo.

Sprva smo bili presenečeni nad množičnim obiskom. Pravi jesenski monsun, ki je v teh dneh že napadel Slovenijo, je svoje zobe pokazal tudi v Ljubljani. Na enega najbolj deževnih dni v tem letu pa se je odvijal tudi Bruc 2011. Za dežnik, ki ni bil zložljive vrste, je bilo potrebno sprejeti pravila organizatorjev in ga pustiti ob vhodu. S tem so se verjetno zamerili kar nekaj obiskovalcem, saj se je že hitro vedelo, da tega dežnika verjetno ne boš videl nikoli več. Zložljivi dežniki v torbicah pa so se držali svojih lastnikov. Naslednje presenečenje smo doživeli ob šanku. Vedno bolj popularni namreč postajajo kupončki za pijačo, kot se je zgodilo tudi tokrat. Organizatorjev pač ne zanima, da s tem med šankom in stojnico za  kupončke marsikdo zgubi prijatelja ali pa ogledano dekle, ki jo je pravkar hotel peljati na pijačo. Tudi kupončki, ki ti zjutraj ostanejo v žepu, ker so šank že zaprli, niso uporabni niti na bureku na poti domov. Da o cenah sploh ne govorimo. Navadnega, oziroma t.i. ‘velikega’ piva ni bilo na spregled, pa tudi malo pivo je bilo še pomanjšano. Festivalska tržna muha, ki upamo, da tudi ostale organizatorje kaj hitro mine. Saj bi se lahko še nad čim pritoževali, vendar nas je v svoje okrilje že začel vabiti elektronski oder. Letos se je verjetno prvič zgodilo to, da je v tem prostoru ostajalo približno enako število ljudi. Tudi med nastopom Tabujev, Vlada Kreslina in DMP se množica ni pretirano zmanjšala. Sprva so elektrončkarje ogrevali Mike Valo, Vibe tonight in DJ z začuda klenim slovenskim imenom, DJ Igla. Prava zabava se je začela šele, ko je na oder stopil Beltek. Ob njegovem vrhuncu, pa ga je že zamenjal, prav tako ušesom in gibom prijazen, Funkerman.

Glavna zabava pa se je seveda odvijala pred glavnim odrom. Komur v roki ni prevečkrat pristala katera od epruvet z alkoholom, se je zagotovo boril za to, da bi prišel na oder in zmagal v kateri od nagradnih iger za bruce. Med tem so bili, skoraj bolj za ozadje na odru Can of bees, Heretic in kasneje tudi Tide. V tem času je namreč ogromno ljudi šele prihajalo, se spoznavalo in veselilo s precej malo pozornosti usmerjene na oder. Šele ob polnoči so se obrazi tudi v zadnjem delu dvorane začeli usmerjati proti odru. Na kolenih in seveda s pivom v roki, so bruci, pa tudi njihovi študentski kolegi zaprisegli, da v parlament ne bodo metali kock, če le ne bo revolucije, ostalo pa je večina tako ali tako preslišala. Prostor je s svojimi zvoki pred tem še napadel Zlatko, kar je bila odlična iztočnica za kadilce, da se odpravijo pogledat še šotore zunaj, kjer so prav tako lahko pobegnili do šanka ali pa napadli električnega bika. Zaradi dežja so se morali kadilci stiskati pod tistih nekaj malo strehah, ki so jih premogle stojnice zunaj. Medtem pa so tiste, ki so se stiskali pod dežnikom pred vhodom, naganjali ne preveč prijazni varnostniki, češ, da tam oni opravljajo delo. Morda bi morali govoriti v pretekliku, saj takrat nihče več ni prihajal, nihče pa tudi še ni odhajal, vsi so želeli ostati le čim bolj suhi in zato se je nekaj kadilcev odločilo raje kaditi notri. Najprej je seveda potrebno poskrbeti za zdravje. Kljub nekaj uspešnicam, ki jih je med tem odigral Zlatko, ni dosegel pravega valovanja množice, kot smo ga lahko doživeli na Brucu 2009, ko je na odru stal prav tako raper, takrat še imenovan Ali En. Povrh vsega je zaigral skladb komaj za vzorec. So ga pa zato dodobra nadigrali sledeči Mali bogovi z Vladom Kreslinom v glavni vlogi. Kreslina že nekaj časa nismo mogli videti na študentskih odrih, čeprav je bil prej tam stalnica, zato je njegov nastop resnično zažgal. Že stokrat slišane pesmi se je iz mnogo grl ljudstvo drlo do onemoglosti. Pa naj je bila ta alkoholna ali pa zgolj stvar utrujenosti. Tudi ozvočenje je dobilo na Gospodarskem razstavišču med nastopom Kreslina popolnoma nov pomen. Kljub nekaj težavam tudi med Tabuji, smo naenkrat skladbe slišali izjemno bolje. Le katero študentsko srce ni zaigralo ob pesmih kot so Od višine se zvrti in Tvoje jutro. Zaključil je v velikem slogu in oder prepustil mlajšim Tabujevcem s sedaj ne več tako novo pevko Tino. Odigrali so repertoar uspešnic, ki je seveda najbolj zaživel ob igranju komadov s prejšnjih nekaj plošč. S tem mislimo na komade kot so Divje, Angel, Lahko sem srce, ki so bili le še češnja na vrhu smetane. Rihanina priredba Only girl pa ni doživela take podpore publike, kot prej omenjeni komadi. Tudi slovenska publika si zasluži originale, pa čeprav so to študentje. S svojim odhodom so Tabujevci odgnali mnoge domov spat ali pa na kakšen afterparty v center.

Tisti najbolj vztrajni, ki medtem nismo ostali na elektronskem odru, pa smo podprli še DMP. O njih verjetno ni treba izgubljati besed, saj nekakšnih presežkov niso doživeli. So pa popeljali počasi brucovanje h koncu. Okoli četrte ure so tudi najbolj vztrajni obupali in ugotovili, da kljub sedmim, oziroma desetim evrom, kot so jih morali plačati, ni več ničesar za poslušati in tudi nikogar za pogovarjati. Potrebno je bilo oditi domov. Seveda, brez dežnika in nekateri tudi brez jakne. Kakšna luknja, ki je z ementalerja pobegnila v spomin pa tudi ni bila ravno redkost. Nasmehi na obrazih so pokazali svoje. Študenti nismo zahtevna bitja, pa tudi zabavati se znamo. Večer ni imel niti pogojev da bi postal poguben. Z »Nasvidenje v naslednji vojni« smo se od Gospodarskega razstavišča ponovno poslovili za nadaljnje leto.

Ostale fotke s koncerta pa si že lahko pogledate v Infosceni.

Tekst: Pia Nikolič
Foto: Luka Hribar