Borovnica

Opis občine Borovnica

OBČINA BOROVNICA

 

Splošni podatki o občini Borovnica

Borovnica je občina v Osrednjeslovenski regiji, ki se razprostira na 42km2, nastala pa je leta 1995. Ob popisu leta 2002 je v njej živelo 3839 prebivalcev. Njene sosednje občine so Vrhnika, Brezovica in Cerknica.

Borovnica je gručasta vas na jugozahodnem robu Ljubljanskega barja, ki ji daje značilno podobo tudi lesna industrija. V vasi, kjer prebiva nekaj nad 2000 ljudi, je sedež občine, ki šteje okrog 4000 prebivalcev. Kraj ima razen železniške postaje zdravstveni dom, lekarno, pošto, bencinski servis, devetletno osnovno šolo, v kateri deluje tudi podružna glasbena šola, vrtec, knjižnico dr. Marje Boršnik (znana slavistka, rojena v Borovnici), razvejan kulturni utrip, ki ga usklajujejo kulturno društvo in MKD Arterija, bogato športno dejavnost (šolska telovadnica, dom TVD Partizan), ki sega tudi po državnih odličjih, turistično, zgodovinsko, čebelarsko, upokojensko, konjeniško, jamarsko in planinsko društvo, kar tri gasilska društva ter lovsko družino.

Zakaj obiskati Borovnico?

Študentom iz Ljubljane bo zelo ugajala že sama lokacija, saj je z vlakom samo 18 minut oddaljena od Ljubljane po progi Ljubljana – Postojna, do nje je iz Ljubljane pol ure vožnje po asfaltirani cesti preko Podpeči, nekoliko daljša je pot po cesti iz vrhniške smeri skozi samostan Bistra, kjer je Tehniški muzej Slovenije.

Sredi kraja je še ostanek stebra čez 500 metrov dolgega zidanega železniškega viadukta, ki je sodil med največje tehnične dosežke 19. stoletja, saj so z njim premostili razsežno dolino. Na gradbeno znanje tega časa še danes spominja bližnji Dolinski most. Danes je železnica speljana nižje in globlje po dolini.

Uro hoda od Borovnice je romantična soteska Pekel, ki jo je naredil potok Otavščica. Za varno pot mimo slapov danes skrbijo izdelane poti, brvi in stopnice, vendar je možnost za sprehode tudi za tiste, ki ne morejo v višino.

Gozdne poti so idealne za gorsko kolesarjenje. Nad Borovnico in vasjo Zabočevo je vzletišče za zmajarje ali jadralne padalce. V Peklu najdete redko rastlinje, nad dolino za Brezovico pri Borovnici pod Strmecem se više v skalovju lahko srečate z gamsom.

Za obiskovalca so zanimivi tudi drugi kraji: Pako, Breg, Dražica, Zabočevo, Niževec, Brezovica, Ohonica, Pristava, Lašče, Laze in Dol. Borovniška dolina je tudi izhodišče za daljše pohode v kraljestvo notranjskih gozdov.

V Borovnici je pestra gostinska in trgovska ponudba. Sredi Borovnice je gostilna Godec, pizzerija “7″, bar Čebela, na železniški postaji je okrepčevalnica Cokla, na Dražici vas pričakuje gostilna Most, gostišče je tudi pred vstopom v Pekel. V drugo smer, Pod goro, je Kim-Vi. Okrepčevalnica Faškarija je v gasilskem domu na Bregu proti Podpeči, če greste proti Vrhniki, vas odžeja Škorpijon na Dolu.

V Borovnici deluje tudi mladinsko društvo Arterija, ki je dece,bra 2008 praznovalo že 10. obletnico obstoja. V teh letih so organizirali večje število koncertov, zabav, potopisnih predavanj in predstav.

Zanimivost – Borovniška borovnica

Prvi nasadi ameriške sadne vrste, visokogrmovnatih borovnic so bili na borovniškem delu Ljubljanskega barja med gradom Bistra in Borovniščico zasnovani jeseni leta 1984. Danes pa so na borovniškem največji nasadi borovnic v Sloveniji, preko dvajet tisoč grmov na površini okrog petnajst hektarjev.

Borovnica odlično uspeva na zelo kislih tleh z visokim nivojem podtalnice, te pogoje pa nudijo neokrnjena šotišča na Barju. Pridelava sadežev je po načinu obdelave in uporabi zaščitnih sredstev v sadovnjaku praktično biološka. Plodovi niso nikoli škropljeni s kemičnimi pripravki, fungicide se uporabi le dvakrat v letu, prvič med cvetenjem in drugič bakrove pripravke pozimi za zaščito lesa.

Plodovi ameriške borovnice vsebujejo izredno velike deleže za človeški organizem nujno potrebnih učinkovin, z analizami dokazano celo veliko več kot domača gozdna borovnica, le-ta jo prekaša le po aromi in barvilu. Blagodejni učinki na sluznico prebavnega trakta se pokažejo že po nekajdnevnem rednem zauživanju svežih plodov.

Zaradi širokih možnosti uporabe v prehrani bo z rastjo mladih nasadov in večanjem pridelanih količin sadežev postala pridelava in predelava borovnic v prihodnosti zagotovo ena pomembnejših gospodarskih dejavnosti v občini Borovnica.

Dogodki v občini

Njen občinski praznik zaenkrat še ostaja 10. marec v spomin na pobite talce leta 1942. Vendar pa v občinskem svetu že dalj časa teče debata, da bi občinski praznik prestavili na drug datum, ki ne bi imel tako žalostnega ozadja kot sedanji. Kot pri marsičem drugem so tudi tu svetniki razpeti med tri predloge: 13. marec, kot v spomin na prvo omembo Borovnice leta 1257, na 28. oktober, ko je leta 1856 v kraj prvič pripeljal vlak, nekateri pa so še vedno za trenutni datum 10. marec. Izhod iz dileme naj bi rešili z lokalnim referendumom, ki naj bi potekal vzporedno z volitvami za evropske poslance v začetku junija.

Viri in povezave:

http://www.borovnica.si

http://www.borovnica.euKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.