Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Billy Cobham in The Open Trio v Kinu Šiška

Četrtek 6.10.2011 je bil poseben dan za vse slovenske (in okoliške) ljubitelje jazza, jazz rocka in fusiona, v ljubljanskem centru urbane kulture Kino Šiška se je namreč zgodil koncert enega največjih bobnarjev, skladateljev in glasbenih revolucionarjev – Billyja Cobhama.

Billy Cobham je afro-ameriški bobnar panamskega rodu, ki živi v Švici. Rojen je leta 1944 v Panami, a se je njegova družina kmalu po tem preselila v New York. Tu se je tudi začela njegova izredno plodovita bobnarska pot. Leta 1962 zaključi šolanje na newyorški  High School of Music and Art, v naslednjih leti pa postane viden, predvsem zaradi sodelovanj z legendami kot so: Horace Silver, Stanley Turentine, George Benson in drugi. Nato se leta 1970 zgodi ustanovitev skupine Dreams, katero sta oblikovala legendarna brata Brecker, Randy in Michael ter fusion post bop kitarist John Abercombe. Skupina je posnela dva albuma, nakar je Cobham povabljen v skupino Milesa Davisa, kjer nezamenljivo zaznamuje albuma A Tribute to Jack Johnson ter epohalni Bitches Brew. Leta 1971 skupaj s še enim davisovim učencem, Johnom McLaughlinom posame album My Goal’s Beyond, nedolgo zatem pa ustanovita skupino ki je preorala ledino jazz rock fuzije, Mahavishnu Orchestra. Leta 1973 posname tudi svoj prvi solo album Spectrum, ki še danes, skupaj s še nekaterimi zgodnjimi solo albumi, kot so A Funky Thide Of Sings , Shabazz, in drugi, predstavlja temelj Cobhamovega raspoznavnega sloga igranja in zvoka.

Publika je na vstop v dvorano čakala v dolgi vrsti, k čemer so botrovali prosta izbira sedežev in  razprodanost koncerta. Nekaj čez deveto uro zvečer,  je bil vstop odprt in večer se je začel. Dogodek so otvorili primorski The Open Trio, ki jih lahko upravičeno označimo za več kot potrebno prevetritev slovenskega jazz prostora, dasiravno njihov nastop ni bil preveč suveren. Skupina ima za sabo že en studijski album, danes pa so izvajali še neslišan material iz njihovega prihajajočega drugega albuma. Izbira predskupine za naše razmere ne bi mogla biti boljša, saj so The Open Trio, ki so mimogrede kvartet, in njihov vodja bobnar Tomaž Piryevec pravi slovenski ekvivalent legendarnem Billyju Cobhamu. Kot že rečeno, pa njihov nastop ni bil ravno bombastičen, saj se kljub dobri atmosferi niso uspeli ravno sprostiti, a njihov namen ogrevanja publike je bil dosežen in presežen.

Po krajšem premoru je na oder prispel Billy Cobham. Njegov prihod so pospremili bučni aplavzi. Svoj koncert je začel suvereno z štiklcem Moon Germs, ki je priredba istoimenske uspešnice, ter prva skladba na albumu Palindrome, katerega je Cobham v bistvu promoviral s svojim nastopom. Cobham je navduševal s svojimi več kot metronomsko natančnimi vložki in soli, basist Michael Mondesir, kitarist Jean-Marie Ecay ter klaviaturist in (za eno pesem) violinist Cristophe Cravero so svoje delo opravljali več kot suvereno. V niz skladb iz albuma Palindrome, so izvajalci vključili tudi stari hit Stratus. Čeprav je bil koncer solidno izpeljan, pa sem sam iz prizorišča odšel precej hladen. Pogrešal sem malo daljši nastop, Billy je namreč z odra odšel že po slabi uri in pol, vendar se je po huronskem zahtevanju dodatka tudi vrnil ampak le za kratko verzijo legendarnega komada Snoopy’s Search / Red Baron, ko so zaključili dotični komad, je publika zahtevala še, vendar ji želje niso bile uslišane, dobili smo dojem, kot da se Cobham ni zabaval in je hotel čiprej opraviti  z nastopom. Pa vendar, takšnemu mojstru je vse oproščeno. Glasba, ki so jo igrali nastopajoči žal nima več tiste ostrine in napetosti, ki  jo je imela v sedemdesetih, ko je bil jazz-rock fusion v polnem razmahu in ko so bili pričujoči glasbeniki še precej mlajši, pogrešali pa smo tudi legendarno ogledalo, ki ga je Cobham včasih uporabljal, da je publika lahko videla kaj počne za svojo enormno baterijo.

Vse v vsem je koncert bil zadovoljiv, a zdi se da se, čeprav je nastopal eden največjih, ne bo vpisal v zgodovino. No, razen mogoče zato, ker je nastopal eden največjih.

Fotografije s koncerta si lahko že ogledate v Infosceni.

Tekst: Jaša Montani
Foto: Simona Zupančič