Beljakovine

Beljakovine oz. proteini so gotovo najbolj nepogrešljivo makro hranilo. Telo jih potrebuje za praktično vse funkcije, ki se odvijajo v zvezi z rastjo in regeneracijo različnih tkiv. Zato je nadvse pomembno, da telesu vsak dan zagotovimo vsaj osnovne potrebe po beljakovinah.

Beljakovine oz. proteini so gotovo najbolj nepogrešljivo makro hranilo. Telo jih potrebuje za praktično vse funkcije, ki se odvijajo v zvezi z rastjo in regeneracijo različnih tkiv. Zato je nadvse pomembno, da telesu vsak dan zagotovimo vsaj osnovne potrebe po beljakovinah. Naše telo je brez dvoma najboljši stroj z zelo logičnim delovanjem. Vedno zavaruje najpomembejše organe, ki opravljajo osnovne telesne funkcije, na račun tistih, ki za golo preživetje niso odločilnega pomena. Iz tega sledi; če je v telesu premajhna količina zaužitih beljakovin, telo za osnovne funkcije in potrebe začne prebavljati lastne beljakovine, ki pa se v največji meri nahajajo v skeletnem mišičju. Izredno slaba novica za vsakogar, za resnega športnika – katastrofalna. Če torej želimo, ne le, da naše telo ne zboli od premajhne količine zaužitih beljakovin, ampak je naš cilj povečanje mišične mase, je torej absolutno esencialnega pomena, da povečamo vnos beljakovin.

Kakšen vnos je pravzaprav sploh potreben za povečanje mišične mase je vroča tema, ki buri duhove in spada med najbolj prežvečene pogovore tako med strokovnjaki za prehrano, zdravniki, kot tudi prenekaterimi navdušenci za fitnes. Mnenja so različna in celo študije kar precej variirajo v svojih dognanjih. Večina pa se v povprečju giblje še vedno okrog 2-3 g na kg telesne teže. Ta količina gotovo ne bo imela negativnih stranskih učinkov predoziranja pri zdravih posameznikih. Ker pa smo ljudje med seboj različni, je najbolje, da vsak zase ugotovi, kaj njegovemu telesu najbolj ustreza.

Dandanes je življenje precej hitro ter nam redko dopušča čas, da bi si večkrat na dan pripravili uravnotežen obrok. Posledično se večkrat prehranjujemo nezdravo, s hitro hrano in podobnim, ki našemu telesu še zdaleč na zagotovijo potrebnih hranil za optimalno rast in regeneracijo. Poleg tega je najtežje med vsemi makrohranili zadostiti prav potrebam po beljakovinah. Sendvič ali čokoladica telesu že zagotovita energijo, vendar ne dovolj beljakovin. Iz tega naslova so beljakovinski napitki idealno dopolnilo k prehrani, saj v pičli minuti lahko telesu zagotovimo kvalitetne aminokisline, ki hkrati tudi pospešujejo metabolizem in ne spodbujajo izločanja inzulina, katerega padec povzroča lakoto in povečan apetit. Predvsem pa našemu telesu omogočajo regeneracijo in mišično rast.

Natan HojčKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.