Battles navdušeni nad prizoriščem

Kino Šiška je v četrtek zvečer v svojo Katedralo povabil ameriški eksperimentalni rock trio Battle, ki so svojo pot začeli leta 2002 v New Yorku kot kvartet.

Lani poleti je bend zapustil pevec Tyondai Braxton, multi inštrumentalist in ustvarjalna sila skupine, ki je s svojim vokalnim skandiranjem pustil velik pečat na njihovem zelo dobro sprejetem prvencu Mirrored iz leta 2007, s katerim so nakazili radikalne spremembe v dojemanju rock glasbe kot klasičnega modela z vokalom, kitaro, bas kitaro ter bobni. Čeprav so sprva ostali trije člani obstali na križišču med samostojnimi projekti in nadaljevanjem v Battles, je Braxtonov odhod skupino le še bolj povezal in poenotil. Kitarista Ian Williams in Dave Konopka ter bobnar John Stanier so vokalno vrzel zapolnili z gostujočimi pevci, med drugimi so pri zadnjem albumu gostovali Gary Numan, Matias Aguayo in Kazu Makino.
V Ljubljani so predstavili pred kratkim izdani album Gloss Drop. Za predskupino je organizator izbral beltinško inštrumentalno zasedbo ŠKM banda, ki je nekaj minut čez deveto začela z ogrevanjem občinstva. Nerodno so jih postavili v skrajni desni kot odra, kar je mogoče zmotilo vizualno sliko dogodka. Vidno dobro inštrumentalno podkovani prekmurski četverec je na slovenski glasbeni sceni v tej obliki prisoten že od leta 2003. Fuzija rocka, jazza, funka, noisa in hardcora s postrockovskimi zameti je zvrst, s katero jih opisujejo PR članki. Njihov prvenec Patenta je leta 2005 izšel pod okriljem založbe God Bless This Mess, pred tremi leti pa so izdali album Šamar Janka, ki je bil odlično sprejet na slovenski alternativni glasbeni sceni.
Dobro uro kasneje se je dvorana začela polniti, a število obiskovalcev nikakor ni zapolnilo vseh kapacitet Katedrale. Po naši oceni je bilo pod odrom približno 300 privržencev ameriške senzacije. Battles so svojo enakopravnost v skupini preslikali tudi na oder, kjer so bili vsi trije postavljeni v isto centralno linijo. Na levi strani je Williams s kitaro okoli vratu zavzel revolveraško držo med dvema klaviaturama, na drugi strani odra se je z efekti poigraval drugi kitarist in občasno bas kitarist Konopka, vmes pa je po osnovni garnituri bobnov tolkel Stanier, ki si je crash činelo postavil tako visoko, da bi jo težko dosegel celo povprečno visok latvijski košarkaš. A to je poleg dveh večjih LCD ekranov za njim le še dodatno obarvalo zelo všečen in razgiban nastop trojice. V Ljubljani jih žal ni spremljal nihče od sodelujočih vokalistov, kar so newyorčani rešili z v naprej posnetimi vzorci vokalov, ki so se nevsiljivo združili z odlično živo glasbeno podlago in vizualizacijo na že prej omenjenih zaslonih. Bend v živo deluje še bolj zanimivo in energično kot na studijskih posnetkih, kar je večino obiskovalcev zazibalo v divji trzajoč ples, ki ga je med celotnim nastopom dobro prakticiral tudi brkati Williams. Občinstvo je bilo zelo sproščeno, najbolj pa se je odzvalo na znana singla Atlas s prvenca Mirrored in trenutno vroč Ice Cream, ki je z nalezljivim samplom in plesnimi ritmi spravil v gibanje tudi najbolj toge in zadržane. Kot po navadi nas zvok v Kinu Šiška ni razočaral, le obisk je bil verjetno zaradi poletne sezone pod pričakovanim.
Kljub začetnim tehničnim težavam je bil tudi bend navdušen nad prizoriščem, obiskovalci in lokalnim pivom, kar so nam po zaključku koncerta ob prijetnem pogovoru povedali na vrtu pred Kinom. Battles in spremljevalna ekipa so v zgodnjih jutranjih urah svojo turnejo nadaljevali z odhodom proti Slovaški.
 
Tekst: Simon Fugina
Foto: Nastja BožičKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.