Barcelona po študentsko – tretji del

Preberite ¹e tretji, zadnji del potopisne reporta¾e s fotografijami na¹ega urednika galerije s potovanja v Barcelono.

V nedeljo smo poèivali po napornem izletu v Valencio, zveèer pa obiskali tekmo prve španske lige med Espanyolom in Mallorco, ki se je konèala z rezultatom 2:1 za domaèo ekipo. Vzdušje je popestrilo to, da je odloèilni zadetek padel prav v sodnikovem podaljšku.

V zadnjih dneh najinega potovanja sva se najprej zadr¾evala bolj ob morju, potem pa sva se podala še v gore. Ob morju tik pred Kolumbovim kipom lahko èez Maremagnum bridge opazuješ tamkajšnji WTC, ki stoji na »umetnem polotoku« in èez katerega pelje gondola (ki pa je po mnenju domaèinov predraga za to, kar nudi). Na tej strani mosta pa nato prideš v manjši nakupovalni center, ob katerem sta tudi Akvarij (L’Aquarium), v katerem mimo tebe (in nad teboj) plavajo morski psi in ostali Prebivalci morja. Kdor še ni bil v taki vrsti akvarija bo verjetno navdušen, tisti, ki pa so kaj takega ¾e videli lahko mogoèe ta akvarij tudi èrtajo iz svojega plana. Prav tako kot 3D kino poleg Akvarija, ki naju je verjetno še najbolj razoèaral. Zato pa naju je toliko bolj oèaral sonèni zahod ob morju, ki ga sicer med visokami stavbami v centru ne moreš tako do¾iveti.

Presenetljivo naju je razoèarala ena najveèjih znamenitosti v Barceloni – La Rambla. Gre za ulico, na kateri nastopajo razni ulièni glasbeniki, plesalci, imitatorji in umetniki, ki znajo biti precej zoprni v svojem prosjaèenju za prispevke… Ob njej stojita tudi muzej vošèenih figur, v katerem so predvsem starejše figure in le malo tistih «aktualnih«, tako da je mogoèe bolj smiselno obiskati tamakjšnjo tr¾nico («La Boqueria«), a svetujem, da ne ravno ob »popularnih urah«. Sicer pa na La Rambli lahko najdete še tisoè in eno prodajalno spominkov, ki jih lastijo prete¾no Pakistanci (eden od njih je celo prepoznal slovenšèino in nama povedal 2 besedi, ki se jih je nauèil). Tu se lahko ekonomisti preizkusijo v svojem znanju, saj je prava umetnost najti neko optimalno ceno (napisana cena artiklov je pribli¾no 50% dra¾ja kot zadnja cena, ki jo sprejmejo). Ob La Rambli ter v njenem nadaljevanju pa najdemo še »zono za ¾enske«, saj tam stojijo popularne trgovine z oblaèili in obutvijo, a cene so veè ali manj enake kot pri nas v Sloveniji.

Zadnja 2 dneva sva izkoristila za obisk toèk, kjer je najlepši panormaski pogled na mesto. Prva taka toèka je gora Tibidabo, severno od centra. Za turiste priporoèava, da si podrobno pogledajo mo¾en dostop do gore, saj lahko do nje prideš s plaèano eno vo¾njo metroja, medtem ko domaèini bolj oglašujejo opcijo, kjer odšteješ skoraj 10€. Na gori je med drugim postavljena cerkev z istim imenom, ter takoj ob cerkvi še lunapark, kar je res zanimiva kombinacija. V to zmešnjavo znamenitosti lahko prištejemo še visoko anteno, ki je vidna praktièno iz vsakega dela mesta. Seveda pa veèina ljudi prihaja na Tibidabo zgolj zaradi prelepega panoramskega pogleda na mesto, katerega pa je nam mogoèe malo pokvarilo vreme in slaba vidljivost. Z vzpenjaèo smo se nato spustili spet v dolino, ter se odpravili na èisto drug del mesta, torej zopet griè Montjuic, kjer smo obiskali še Špansko vas («Poble Espanyol«), ki je pravzaprav umetno postavljena tipièna španska vasica, vsekakor vredna ogleda (zopet dobite nekaj popusta s študentsko izkaznico) zaradi ponazoritve izgleda tradicionalnega španskega mesteca, z glavnim trgom in ozkimi ulièicami. Na poti sreèujete majhne barèke in restavracije, «divje« nasade pomaranè, ter ¾al tudi gruèe turistov. Vsekakor pa ena od obveznih stvari za obiskati, èe ne zaradi drugega ¾e zaradi lepega pogleda na mesto. Zadnji veèer sva izkoristila še za fotkanje osvetljene Sagrada Familie ter poslovne stavbe jajèaste oblike, za katero ima prav vsak svoje ime – jajèek / cigara / big dick…

Odhod domov je minil brez te¾av, zopet sva se usedla na rdeèi avtobus (ne uporabljajte modrih, ker so vsaj trikrat dra¾ji) št. 46 (ki povezuje letališèe in Placa Espanyo), ter se odpeljala domov. Let je bil precej nemiren, ker smo iz tople fronte v Španiji (tisti dan je bilo pribli¾no +20°C) leteli v hladno obmoèje (v Italiji je bilo cca. +5°C, medtem ko je v Sloveniji sne¾ilo…), a pre¾ivela sva.

Tekst:
Damir V.
Foto:
Damir V.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.