Barcelona po študentsko – prvi del

Zanimiva potopisna reportaža našega urednika galerije, ki je svoje moči zbiral na kratkih počitnicah v Barceloni. Zgodba s slikami, ki vas bo navdušila v treh delih.

Evo jst sm pa od 11.3. do 21.3. grel svoje kosti v Barceloni (vmes smo pa za vikend skočili še do Valencie). Slikce si lahko ogledate v galeriji, kle lahko pa še mal povem, kaj kej smo vidli in kaj priporočam, glede na to, da smo za vodiča mel kolega, ki je že 2 leti v Španiji, v Barceloni pa študira že 1 leto.Letela sva z nizkocenovno letalsko družbo Vueling, ki nama je povratno karto računala 75€, v kar so bile vštete vse takse in pristojnine, kar mi je bilo pa še posebej všeč, je to, da Vueling leti direktno v Barcelono in ne v Girono (kot to počnejo druge letalske družbe), ter da imaš lahko s sabo 20+10kg prtljage. Sicer pa leti iz Benetk.

Let je trajal cca. 1,5 ure in prvi meeting z najinim kolegom sva imela na enem večjih trgov – Placa Espanya, na katerem najdemo več znamenitosti, od kopij Beneških stolpov, do Arene («Arenas de Barcelona«), ki jo trenutno prenavljajo in hotela Plaza. Še preden pa sva se odpravila na avtobus, sva opravila še photoshooting z enim najboljših nogometašev na svetu – Lionelom Messijem, katerega sva slučajno srečala na letališču. Po vstopu v stanovanje (ki ga študenti v Barceloni plačujejo vsaj 400€ na mesec) sva seveda samo še padla v posteljo.

Naslednji dan pa se je začelo. Prehojenih 22km in vrtoglavica od utrujenosti. Najprej sva z metrojem (vožnje za metro zelo poceni – 10 voženj stane 7,5€, s tem da lahko z eno vožnjo prestopiš poljubno število metrojev, tako da za 0,75€ pravzaprav prideš na katerikoli konec mesta) odšla do znanega parka Güell, v katerem stoji več stavb, ki jih je dizajniral Gaudi in so značilne okrogle oblike. Po sprehodu po parku sledi hoja po eni od ravnih ulic direktno proti morju, kjer ti pot prekriža verjetno največja znamenitost Barcelone, prav gotovo pa tudi ena najbolj znanih cerkev na svetu – Sagrada Familia, še ena Gaudijeva stvaritev. Cerkev je posebna po tem, da jo gradijo že od leta 1882, dokončana pa naj bi bila šele leta 2026, na 100. obletnico Gaudijeve smrti. Gradnja traja toliko časa, ker je Gaudi zahteval, da se jo gradi samo iz prostovoljnih prispevkov ljudi (obiskovalcev). Čeprav je še nedokončana, pa je pogled nanjo ob nočnih urah že zdaj fantastičen. Po obisku cerkve (kjer predložitev študentske kartice poceni vstopnino za 2€) sva se spustila še nižje skozi Arc de Triomf po lepo urejenem sprehajališču ki vodi direktno v Parc de la Ciutadella, kjer stoji zelo lepo urejen živalski vrt, kar sva naredila nekaj lepih posnetkov (1, 2, 3, 4, 5). V parku pa sicer stoji tudi ogromen kip mamuta, ki je seveda priljubljena točka turistov željnih fotografiranja. V parku je sicer tudi jezero, vodometi in stare stavbe, ki pa so jih žal ravno v tistem času obnavljali, zato ni bilo možnosti za kakšen lep posnetek. Je pa vseeno to tudi ena od točk, ki jo je obvezno obiskati. Nato sva ob morju krenila proti domu, mimo mestnega pristanišča (Puerto de Barcelona in 60m visokega Kolumbovega kipa sva zavila desno na cesto Paralel, ki naju je pripeljala direktno do doma. Doma sva seveda ugotovila, da bova morala bolj izkoristiti potencial metrojev, saj je Barcelona prevelika, da bi si jo ogledal kar peš.

Tekst: Damir V.
Foto: Damir V.

Nadaljevanje sledi…Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.