Barcelona po študentsko – drugi del

Preberite drugi del zanimive potopisne fotoreportaže iz Barcelone.

V naslednjih dneh sva obiskala še mestno plažo (mivka), kamor te iz živalskega vrta pripelje pot čez železnico in mimo najstarejše bolnišnice v mestu (na levi), ki je prav posebnega videza. Nato stopiš še skozi «Olimpijska vrata«, v katerih so navdih mogoče našli tudi projektanti bodočih ljubljanskih »Severnih vrat«… Plaža sama po sebi ni nič posebnega, je pa ob njej vrsta barčkov, od katerih so nekateri res enkratni in fantastično opremljeni. Za pot proti centru/domu predlagam sprehod še skozi gotski predel Barcelone (Barri Gotic), kjer spet vstopiš v nek popolnoma drugačen svet, kar pa je v Barceloni čisto običajno.

Tretji dan sva najprej obiskala kolega na fakulteti, ter preverila kako dejansko zgledajo njihove fakultete. Za razliko od naših so vse že arhitekturno veliko lepše, na celotnem področju fakultet je dosegljivo brezžično internetno omrežje, v bližini imajo študentska društva in klubi svoje pisarne, postavljene so knjižnice, na voljo za oddih pa so v neposredni bližini tudi majhni parkci, kjer smo lahko videli študente na zasluženem počitku. Vse skupaj res zgleda kot neko študentsko mesto v malem. Seveda je ta univerzitetni del odlično povezan tako z metrojem kot z avtobusom. Za turiste je v bližini tudi Kraljeva palača, kamor pa naj kralj ne bi preveč pogosto zahajal, saj v Kataloniji ni prav preveč priljubljen. No, priljubljenost gor ali dol, palačo ima vseeno zelo lepo. Športnim navdušencem bo srce zagotovo malo hitreje bilo nekaj 100 metrov južneje, kjer je postavljen svetovno znani štadion Camp Nou, dom nogometnega kluba Barcelona. Namig za vse tiste, ki si bodo želeli ogledati štadion tudi od znotraj – plačajte samo ogled štadiona brez muzeja, saj pot iz štadiona v vsakem primeru vodi skozi muzej, tako da je to dejansko nepotrebno dodatno plačati ;) Naslednja točka, ki sva jo obiskala je še en štadion in sicer Olimpijski štadion, na katerem sedaj igra še en klub iz Barcelone – Espanyol. Stoji na hribu Montjuic v sklopu Olimpijske vasi, ki je vsekakor vredna ogleda. Nasproti štadiona je postavljena visoka antena, ki jo je znani španski arhitekt oblikoval kot roko, ki drži kopje (seveda v duhu Olimpijskih iger). Na Montjuicu si lahko sicer ogledate tudi grad, ter Nacionalno palačo (Palau National), s katere imate prelep pogled na mesto, predvsem pa na že prej omenjen trg Placa Espanya. A še bolj spektakularen pogled je pogled iz druge smeri – torej iz trga proti palači, predvsem ob vikendih okoli 20. ure oz. poleti vsak dan zvečer, ko razgled dodatno popestrijo osvetljeni vodometi (znamenitost, ki sva jo žal zaradi prenatrpanega urnika zamudila, a spomin nanjo je ostal na razglednici, ki sva jo poslala na Študentarijo.

Čez vikend smo vsi skupaj z Erazmus študenti odpotovali v Valencio, kjer se je odvijal »eden največjih španskih žurov« Las Fallas, hkrati pa smo imeli še možnost za ogled mesta, ki je res lepo. Kljub milijonu turistov, ki v tem tednu pride v Valencio je mesto neizmerno čisto, prireditev pa zaznamujejo številni ognjemeti in vsakodnevne »pokalice«. Na vsakem večjem trgu so tudi postavljene visoke skulpture, katere izdelujejo posamezni predeli mesta, ter na tak način tekmujejo eden proti drugemu. Vsekakor prireditev, ki jo je vredno obiskati, če se v tem času nahajaš nekje v bližini. Zgolj za primerjavo – študentsko stanovanje na odlični lokaciji (15 minut do fakultet, 15 minut do centra, 15 minut do plaže) je tu že veliko ceneje – približno 230€/mesec. Slik iz Valencie žal nimava na voljo, ker smo zaradi velike gužve in norišnice v mestu fotoaparat raje pustili doma. Lahko pa nam verjamete na besedo.

Tekst: Damir V.
Foto: Damir V.

Zadnji del – naslednjič…Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.