Askorbinska kislina (Vitamin C)

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je vodotopni vitamin, ki ga človeško telo potrebuje za najrazličnejše metabolične procese.

1. Opis

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je vodotopni vitamin, ki ga človeško telo potrebuje za najrazličnejše metabolične procese. Pomanjkanje tega vitamina se kaže v znani bolezni, imenovani  skorbut, kot prehranski dodatek pa je daleč najbolj razširjen na svetu.

2. Viri

Naravni viri vitamina C so vsi citrusi (pomaranče, grenivka, limona), kakor tudi mnoge druge vrste sadja in zelenjave (jagode, pradižnik, brokoli, ohrovt, cvetača…), vendar pa je vitamin zelo občutljiv na različne vrste obdelave, kot je na primer kuhanje ali pretirana izpostavljenost kisiku. Kot prehranski dodatek je na voljo v kar nekaj oblikah (prah, tekočina, kapsule, tablete).

3. Pomen

  • antioksidant
  • ščiti imunski sistem pred prehladom
  • pomaga pri celjenju ran
  • ščiti pred posledicami stresa
  • pomaga pri preprečevanju pojava raka

4. Teorija

Kot antioksidant v sinergiji z vitaminom E ščiti celice pred prostimi radikali, pomaga pri sintezi kolagena (strukturna beljakovina, ki sestavlja kožo, kosti in vezi), služi pa tudi kot podpora imunskemu sistemu celic.

5. Znanstvena podlaga

Pri vplivu vitamina C na prehlad je bilo izvedenih ogromno študij. Nekatere ne dokazuje statistično značilnega vpliva, druge pa ga potrjujejo. V splošnem velja prepričanje da vnos 1000 mg (RDA je bila še pred kratkim 60 mg) dnevno preprečuje nastanek prehlada in hkrati znižuje njegovo trajanje po nastanku. Ena izmed študij tudi kaže, da dnevni vnos 3000 mg kar 85% zmanjša verjetnost nastanka prehlada. Največjo korist prehranskega dodatka bodo seveda imeli tisti, ki imajo že tako nizek vnos tega vitamina s hrano. Pred kratkim je ameriška FDA tudi povečala priporočeno dnevno količino iz 60 na 75-90 mg. Prav tako obstajajo zanesljive trditve, da telo lahko naenkrat sprejme in učinkovito izkoristi in absorbira samo okoli 200 mg, ostalo pa se izloči z urinom, zato se priporoča dnevna količina razdeliti na več odmerkov. Ni dokazov, da bi bil dodatki z naravnim izvlečkom vitamina C boljši od sintetičnih (kot to velja za vitamin E).

6. Varnost

Ker je vitamin vodotopen je vnos varen tudi pri zelo visokih količinah (odvečne količine se enostavno izločijo z urinom). Pri količinah nad 1000 mg pa se kot stranski učinki lahko pojavijo trebušni krči, slabost in prebavne motnje.

7. Doziranje

RDA je 75-90 mg. Ta količina se nujno poveča pri kadilcih, saj kajenje le-to uničuje vitamin C v telesu. Prav tako je potreba po tem vitaminu višja, ko gre za stres, razne infekcije in okolje, v katerem je večja možnost okužbe.

Če hočemo izkoristiti vse prednosti, ki nam jih ponuje uporaba vitamina C, se priporča vnos 200 mg, v dveh do petih dnevnih odmerkih.

Avtor: Mare Hojč
Več o podobnih temah si lahko preberete na našem forumu: www.the-xtreme.comKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.