Alya: Najraje nastopam za študente

Pogovarjali smo se z mlado in ambiciozno pevko Alyo, ki je na slovenski glasbeni sceni prisotna že dobro desetletje. Trenutno predstavlja svojo novo pesem Non stop, ki se nahaja na istoimenskem albumu, dostopna pa je v dveh različicah – rock in pa v malce bolj plesno obarvani verziji. Ta ekstravagantna in energična pevka, ki je vse prej kot plehka estradnica, se poleg petja ukvarja še z oblikovanjem nakita, poučevanjem v šoli petja, poleg tega pa je tudi aktivna borka proti nošenju krzna.

V prostem času, ki ga sicer zaradi vseh dejavnosti nima prav veliko, obožuje sprehode v naravi, igranje s svojimi domačimi živalmi, gleda filme (med njene najljubše spadajo starejši filmi, na primer Ocvrti zeleni paradižniki in Kačji pastir), njen najljubši žanr je drama, navdušuje pa jo tudi duhovna literatura; knjiga, ki je nanjo naredila največji vtis nosi naslov Zakon privlačnosti in kakor se je pošalila Alya, bi jo moral predpisati vsak zdravnik. Kot otrok je želela postati detektivka, bankirka in seveda pevka. Toda fantje pozor! Čeprav je Alya izjemno simpatična in nagajiva, se zna zgoditi, da bo pri osvajanju vaš največji sovražnik njen izjemno močni karakter, za katerega so značilna jasna načela in trdno zavzeta stališča. Pravi moški mora biti, po njenem mnenju, spontano zabaven in uspešen, morda najpomembnejše pri tem pa je, da upošteva osnovna pravila bontona in se do žensk obnaša kot pravi gentleman. Več pa v naslednjih vrsticah,…
1.    Če se za začetek dotakneva tvojih otroških in najstniških let,…kakšna si bila kot osnovnošolka in kasneje kot srednješolka?
Kot osnovnošolka sem bila zelo divja, hiperaktivna in neukrotljiva. Z eno besedo poreden otrok. Kasneje, ko sem zašla v glasbene vode in vso energijo porabila za glasbo, pa sem se malce umirila. V prvem letniku sem tako skoraj ves svoj prosti čas preživela v studiih.
2.    Kako pa so na tvoj uspeh gledali sošolci/sošolke?
S sošolci, zlasti v osnovni šoli, nisem imela sreče. V nos jim je šlo, da se ukvarjam s plesom in petjem ter sodelujem na vseh prireditvah povezanih s tema dvema področjema. Bilo je celo tako hudo, da sem se v osnovni šoli prepisala v drug razred, kjer pa sem se počutila bolje.
3.    Kakšen rezultat si dosegla na maturi?
Ah, tega se pa ne spomnim več,… (smeh)
4.    V zadnjem času je veliko govora o novem zakonu o malem delu, ki pravzaprav pomeni ukinitev študentskega dela, manjše urne postavke in posledično znižanje realnega dohodka. Tako bodo lahko študentje delali le 14 ur na teden, z urno postavko največ 8€. Kakšno je tvoje mnenje?
Prav o tem sem se že pogovarjala s svojo ekipo, v kateri imam nekaj študentov in moram reči, da se mi ne zdi pošteno do študentov. S tem ko nameravajo omejiti število delovnih ur, bodo onemogočili študentom, da bi zaslužili toliko, kot so lahko prej, ko tega zakona še ni bilo v veljavi.

5.    Trenutno predstavljaš svojo novo pesem Non stop v tipičnem Alyinem slogu; energično in eksplozivno. Si tudi v zasebnem življenju tako polna energije kot na odru?

Lahko bi rekla, da sem. Seveda znam biti tudi resna, odvisno pač od situacije. Ponavadi sem po nastopih zelo izčrpana, tako da doma ne skačem po postelji ali norim po stanovanju. Takrat me tudi ne bi prepoznali. Konec koncev pa smo vsi ljudje, kajne?
6.    Kaj pa te najbolj utrudi in kako si napolniš baterije?
Utrudi me vse tisto, kar ostane drugim očem prikrito; imam veliko srečo, da sta tako moja ekipa kot menedžment izjemna, vendar sem take vrsta oseba, da večino stvari storim sama. Pri polnjenju baterij pa je zelo pomembno pozitivno mišljenje, ostajam v stiku z naravo in svojimi domačimi živalmi (op.p Alya ima dva konja, višavsko terierko Auro in dve perzijski mački).
 
7.    Navajeni smo, da kar redno spreminjaš svojo zunanjo podobo. Upoštevaš mnenja stilistov ali za outfit poskrbiš kar sama?
Vedno sem jaz tista, ki sprejme ali zavrne idejo. Seveda pa rada poslušam nasvete svoje stilistke, Vladimire Kralj, ki me je oblekla tudi za letošnjo podelitev Viktorjev. Modnim smernicam sledim do določene mere, saj name vplivajo praktično povsod. Všeč mi je ekstravaganca z glamurjem, rada šokiram, ampak okusno. Vedno pa pazim na to, da mi neka stvar paše.
8.    Kje najraje nakupuješ?
Hm,…najbolj srečna sem, ko mi Vladimira pošlje kreacije. Tudi Nike je že dolgo moj sponzor, tako da stvari praktično ne kupujem. Če pa že, grem v tujino ali kupim kakšno stvar pri nas.
9.    Poleg glasbene kariere in oblikovanja nakita se aktivno boriš proti nošenju krzna. Kaj bi morali storiti, da bi spremenili mišljenje ljudi, ki krzno nosijo?
To je zelo relativno vprašanje. Toda po mojem mnenju je največja napaka prav to, da se ljudem določene stvari vbija v glavo in striktno prepoveduje nošenje krzna. Bolj kot se ljudi v nekaj sili, slabše je. Imajo še večje veselje do nošenja, še bolj ga promovirajo in še bolj kupujejo krznene izdelke. Glede na to, da sem medijska osebnost, imajo morda moje besede morda večjo težnost, kakor besede nekega neznanca. Zato sem se tudi spustila v to akcijo.

10.    Veliko glasbenih kritikov kritizira slovensko glasbeno sceno. Poleg tega pa obtožujejo mlade glasbenike, da samo kopirajo, ne poskusijo pa ničesar novega. Kakšno je tvoje mnenje?
Ne vem, kako jo lahko kritizirajo, če jo tudi spodbujajo ne! To je prvo. In kaj je pravzaprav še lahko novega? Tople vode se v glasbi ne da več odkriti, to je dejstvo. Novo je lahko edino to, da imaš svojevrsten karakter, svoj način izražanja, se pravi, da si poseben pri izvajanju in imaš posebno barvo glasu. In prav to naredi skladbo in tvojo glasbo drugačno. Sicer pa se ogromno stvari iz preteklosti vrača in so med seboj podobne. Nečemu pač morajo biti podobne. Sama imam sicer srečo, saj sem deležna večinoma pozitivnih kritik in nimam slabih izkušenj.

11.    Kaj pa lahko do Alye pričakujemo v prihodnje?

Zlasti veliko koncertov (več na uradni spletni strani www.alya.info) , še posebej študentskih, na katerih nastopam najraje zaradi energične publike. Verjetno bomo za komad Non stop med seboj zmontirali nekaj videoposnetkov s snemanja serije novih promocijskih fotografij. Za svoj rojstni dan pa pripravljam prav posebno presenečenje, katero pa naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Zahvaljujemo se Alyi za prijeten pogovor ob kavi in ji želimo še veliko uspehov!
 
Tekst: Katja Šadl
Foto: Alya & arhiv ŠtudentarijeKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.