Al Di Meola spet navdušil Križanke

Kri¾anke so v okviru Festivala Ljubljana, 4. julija, gostile zvezdo svetovnega formata, kitarista Ala Di Meolo s skupino New Word Sinfonia.

Al Di Meola je odlièen kitarist in skladatelj. Znan je po posebnem slogu, mešanice jazza, flamenka in še marsièesa drugega;  njegovo igranje je nabito s èustvi in izpopolnjeno z vplivi s celotnega sveta, kar se ka¾e v izjemnosti zvoka njegove glasbe.
Svojo kariero je zaèel v sedemdesetih letih, kot èlan skupine Return to forever, ob boku legendarnega Chicka Coree in Stanleya Clarka, s katero je navdušil kritike in pridobil mnogo obo¾evalcev. Leta 1976 je izdal svoj prvi samostojni album Land of the Midnight Sun, ki sta mu sledila še dva, Elegant Gypsy in Casino. Postal je izjemno spoštovan, obo¾evan in za¾elen izvajalec. V osemedestih letih je deloval v kitarskem triu, skupaj s Pacom De Lucio and Johnom McLaughlinom. Izdali so album Friday Night in San Francisco, ki je ravno tako po¾el ogromno uspeha. Leta 1996 je Meola zopet sodeloval v triu, tokrat z Jeanom-Lucom Pontyjem in Stanleyem Clarkom (The Rite of Strings). Poleg ¾e naštetih je igral še s številnimi drugimi izvajalci, kot naprimer Santano, Frankom Zappo, Lucianom Pavarottijem … Po letu 2000 je ob sebi zbral (po njegovem mnenju) najboljšo zasedbo glasbenikov z vseh koncev sveta (Argentine, Kube, Izraela) in jih poimenoval World Sinfonia 2000. 
V Kri¾anke je prišel ¾e pred desetimi leti, kjer je igral skupaj s priznanim Big Bandom RTV Slovenija. Tokrat pa je nastopil skupaj z New World Sinfonia, ki so jo sestavljali odlièni Fausto Beccalossi na harmoniki, Peo Alfonsi na kitari in Peter Kaszas na bobnih.
Koncert v polnih Kri¾ankah se je prièel z akademskih petnajst èez deveto zveèer. Takoj ko so glasbeniki stopili na oder, so po¾eli velik aplavz. Za aplavzem pa je sledil nagovor Ala, ki je pozdravil navdušeno obèinstvo in najavil, da bo to veèer glasbe Lady Gaga. Potem pa se je le nasmehil in obljubil, da bodo igrali skladbe z najnovejšega albuma Pursuit of Radical Rhapsody (Siberiana, Paramour’s Lullaby, Michelangelo’s 7th Child…) in še nekaj drugih. 
 
 
Skladbe so bile zaradi kitarskih solov in tudi harmonike, izjemne kemije na odru in polno èustev rahlo prirejene, vendar kljub temu veè kot odliène. Poleg Ala Di Meole je potrebno posebej omeniti predanega in talentiranega harmonikaša Fausta Beccalossija, ki je s svojim naèinom igranja dodal neverjetno energijo na odru. Izjemnost koncerta se je stopnjevala proti koncu. Velik vtis so naredili s skladbo Michelangelo’s 7th Child, ki ga je Al napisal skupaj z oèetom. Tudi ostale skladbe so navdušile, še posebej njihovi zakljuèki z neverjetno hitrim in moènim igranjem. Koncert so zakljuèili po pribli¾no dveh urah z najbolj znano skladbo Mediterranean Sundance, ki je po¾ela tudi najveèji aplavz in krike navdušenja. 
Dveurni koncert Ala Di Meole in New World Sinfonie je bil vsekako vreden obiska in lahko smo samo hvale¾ni, da imamo tako izjemno predstavo kot je bila ta, mo¾nost do¾iveti tudi v naši majhni Sloveniji.
 
Tekst: Simona Zupanèiè
Foto: Mojca PeterneljKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.