262

Krvavi davek cest.

V letu 2006 je na naših cestah umrlo 262 ljudi. Številka je presegla lanski »izkupiček« za štiri. Glavni razlog nesreč s smrtnim izidom še vedno predstavljata alkohol in prevelika hitrost. Država se že dolga leta trudi izboljšati varnost na cestah. Naredila je veliko, a lahko bi še več. Glavni razlog za nesreče smo mi sami – vozniki. Še pred desetletjem je bilo število smrtnih žrtev krepko nad številko tristo. Nekateri se bodo spominjali konec tisočletja, ko je prišel v veljavo nov zakon o cestno prometnih predpisih. Prav nazorno se spomnim, kako so takrat prav vsi vozili skozi naselja 50 km/h in se dosledno držali vseh predpisov. To je trajalo mesec, morda dva. Vozniki so ugotovili, da je bil poostren nadzor nad prometom le v začetni fazi izvajanja zakona, potem pa se je spet začela krvava zgodba cest. Vprašajmo se, kaj točno bi lahko naredila država in kako lahko mi sami prispevamo k večji varnosti.

En ukrep bi lahko bile stroge kazni. Višina kazni bi bila odvisno od mesečnega osebnega prihodka kršitelja. Nekomu je zdaj znesek 200 evrov predstavlja ogromen zalogaj, nekomu pa je to le drobiž. V primeru, da bi kazni vezali na OD, bi bili zneski za isto kazen zelo različni. Mislim, da tak sistem poznajo predvsem v skandinavskih državah.

Drugi ukrep bi lahko bil vzgojni. Kršitelj dobi kot kazen »prostovoljna« javna dela. Marsikateremu človeku bi bilo pod častjo opravljati dela, katera zdaj opravljajo nizko izobraženi delavci. Še največji efekt pa bi bil, če bi oba ukrepa združili. Osebno bi zelo premislil, če se mi splača divjati po cesti na račun višjih kazni in opravljanja različnih del.

Kot vemo je alkohol ogromen problem na cesti. Zniževanje dovoljene stopnje alkohola v krvi ne bi bilo potrebno zmanjševati, saj bi prva dva ukrepa odvrnila veliko ljudi od neodgovornih dejanj. Hrvaška ima precej slabo izkušnjo s postavitvijo ničelne stopnje alkohola, saj so ugotovili, da ta ukrep ni prinesel nobenih rezultatov.

Sem zelo skeptičen do zadnjega ukrepa države, ko lahko že šestnajstletni državljani opravljajo izpit. Meja polnoletnosti je bila kar pravšnja, še posebno pri taki mladini kot je sedaj. Bi bil pa eden izmed pametnih ukrepov, da se na vsake nekaj let organizira ponovno preverjanje znanja cestno prometnih predpisov. Kot vsak Slovenec, se imam za izvrstnega voznika, ampak sem vseeno zadnjič gladko odletel na enem internetnem preverjanju znanja na tem področju. Država bi prav tako lahko bolje poskrbela za osveščanje mladih voznikov, ki smo najštevilnejši kršitelji in žrtve na cestah.

Pri vsem tem ne smemo seveda pozabiti na kontrolo in policijo. Brez tega seveda ne bo šlo, saj bi bili vsi novi ukrepi brez učinka. Povečati bi bilo potrebno število radarskih kontrol na najbolj tveganih predelih avtocest. Tako bodo sedaj namestili še kar precejšno število stacionarnih radarjev podobnih tistemu na ljubljanski obvoznici. Po poročanju policije, je ta radar neznansko izboljšal varnost, saj se lani na tem odseku ni zgodila nobena prometna nesreča s smrtnim izidom. Potrebno bi bilo povečati število patrulj v strnjenih naseljih z veliko gostoto prometa.

Za konec seveda ne smemo pozabiti, da lahko največ za varnost poskrbimo sami udeleženci v prometu. Zavedati se moramo, da se lahko v vsakem trenutku zgodijo nepredvidljive situacije takoj ko sedemo v avto. Bil sem priča grozljivi prometni nesreči s smrtnim izidom, ki mi je pognala strah in pamet v kosti. Niso bili krivi predpisi, niti cesta ampak izključno neumnost voznika. Torej še enkrat naj poudarim, da nas je premalo, da bi umirali na cestah na račun pridobljene minute ali dveh.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.